Mezi vytipovaná místa pro úložiště odpadu patří i přes protesty dál také Čertovka u Lubence

27. prosinec 2016

Stát počítá s tím, že bude dál zkoumat sedm vytipovaných lokalit pro možnou stavbu úložiště jaderného odpadu. Znovu se mezi ně dostala i Čertovka u Lubence na Lounsku. Místní ale se stavbou úložiště nesouhlasí.

Kde vznikne nové hlubinné úložiště jaderného odpadu? To je otázka, která znovu rozhýbala debaty ve všech sedmi předběžně vytipovaných lokalitách v Česku. Jednou z nich je i Čertovka u Lubence na Lounsku.

Ministr průmysl a obchodu Jan Mládek z ČSSD navrhoval, aby se jejich počet snížil na dvě ‒ tedy pouze na ta místa, kde v této věci nepodaly okolní obce žaloby. To ale u vlády neprošlo a stát tedy dál počítá s povrchovými výzkumy na všech sedmi lokalitách.

Správa úložišť radioaktivních odpadů ale na ně potřebuje víc času. „V žádosti jsme měli konkrétní termín, protože jsme nepředpokládali, že místo standardních 2 měsíců bude ten proces stanovování trvat rok a půl. Logicky nám na ty průzkumy zbylo velmi málo času,“ prohlásil na stejném místě ředitel Správy Jiří Slovák a odůvodnil tak proč žádají Ministerstvo životního prostředí o prodloužení termínu na průzkumy, který vyprší na konci prosince, o další dva roky.

Místní protestují. Navíc podle nich není lokalita pro ukládání jaderného odpadu vhodná

Správa zatím nemá ani vysoutěžené firmy. Odpůrci stavby úložiště v lokalitě Čertovka už doufali, že se jich celá věc přestane týkat, jak říká geolog a člen spolku SOS Lubenec Jiří Svejkovský.

„Nelíbí se nám to. Hlavně proto, že nám ministři Mládek a Brabec slibovali, že do lokalit, kde je nějaký odpor, se nepůjde.“

Jiří Svejkovský dodává, že spolek SOS Lubenec bude dál upozorňovat na to, že podle jejich názoru lokalita pro stavbu vhodná není. Hlavně kvůli geologickému podloží.

Starosta Lubence Jiří Chaloupecký zvolený za hnutí SNK ‒ Lubenec 1 tvrdí, že vedení obce dál trvá na žalobě proti povolení průzkumného území. Na základě nového nařízení vlády budou obce za průzkumy v jejich katastru dostávat víc peněz.

„V loňském roce jsme dostávali jako obec 3 miliony a 400 tisíc, od roku 2017 to bude zhruba o milion víc. I když si tady ty průzkumy nepřejeme, tak si myslím, že pokud tu bude něco probíhat, měla by obec ty peníze využít a utratit ve prospěch občanů,“ dodává Chaloupecký.

O tom, jestli Správa úložišť jaderných odpadů bude moci pokračovat v průzkumech lokalit rozhodne Ministerstvo životního prostředí během prvních měsíců příštího roku. Správa pak musí podle harmonogramu v roce 2018 zúžit výběr lokalit na čtyři, kde bude žádat o výzkumy pomocí hlubinných vrtů.

autor: Lucie Valášková
Spustit audio