Meteorologové varují před požáry, suché počasí hned tak neskončí

21. duben 2019 12:09

Po celé České republice platí výstraha před požáry. Vyhlásil ji od dnešních 10 hodin až do odvolání Český hydrometeorologický ústav. 

Slunečné a suché počasí s nedostatkem srážek bude podle meteorologů pokračovat, a proto bude nebezpečí vzniku požárů narůstat.

„Přechodně výraznější nárůst nebezpečí vzniku a šíření požárů očekáváme ve spojitosti s čerstvým jihovýchodním větrem, který bude vát v úterý,“ uvedl ve svém varování  meteorologický ústav. Doporučuje, aby lidé nerozdělávali oheň, ani nevypalovali trávu, neměli by ani odhazovat nedopalky cigaret, používat ve volné přírodě, ale i na zahrádkách a podobně přenosné vařiče ani jiné zdroje otevřeného ohně.

Nízký stupeň nebezpečí požárů vyhlásil ČHMÚ už v sobotu, nyní výstrahu rozšířil o Moravskoslezský kraj.

Požárů v přírodním prostředí přibývá

Počasí v České republice ovlivňuje slábnoucí tlaková výše nad jižní Skandinávií. V pátek a v sobotu hořel les u Libčic nad Vltavou nebo mladý les u Olešnice v Orlických horách. Praha v sobotu zakázala rozdělávat oheň a kouřit v parcích, zahradách a lesích.

Za poslední tři týdny vyjížděli hasiči k hořícím lesům nebo trávě víc než osmsetkrát. Vliv na to má sucho, ale také to, že lidé podceňují nebezpečí - v přírodě kouří nebo tam rozdělávají ohně.

Varování před požáry kvůli suchu zažily severní Čechy i na konci léta loňského roku. V srpnu kvůli tomuto nebezpečí a požáru začal platit zákaz vstupu do národního parku České Švýcarsko.

Strážci našli na místě požáru v národním parku České Švýcarsko opečené vuřty
Spustit audio

Související