Městům na severu Čech chybí peníze na sociální práce. Stát jim poslal až o třetinu méně, než potřebují

27. květen 2019 11:50

V některých městech Ústeckého kraje chybějí peníze na tzv. „sociální práce“. Jde například o pomoc sociálně slabým s vyplňováním úředních listin, dohled nad školní docházkou nebo poradenskou pomoc při řešení finančních problémů.

Práci vykonávají zaměstnanci městských sociálních odborů. Stát letos poslal na tyto účely některým obcím až o třetinu méně peněz. Radnice proto hledají způsob, jak situaci řešit.

„Pokud opravdu omezí dotace na sociální práce na obci, tak se vší pravděpodobností město přistoupí k omezování pracovníků. Tím pádem je otázka, kdo bude veškerou tu práci vykonávat. Je jedno, jestli jde o skupinu starých lidí, sociálně znevýhodněné nebo zdravotně handicapované – ti lidé zůstanou bez zajištění a bez pomoci,“ říká Romana Cupalová, vedoucí sociální terénní služby ve Varnsdorfu na Děčínsku.

Podle ní dostala tamní radnice od státu na sociální práce jen třetinu žádané částky. Proto doufá, že ministerstvo práce a sociálních věcí ještě letos peníze na sociální práci do Varnsdorfu pošle.

„Ve městě běží na poměrně vysoké úrovni spolupráce veškerých institucí – to znamená například úřadu práce, lékařů, sociálních služeb a OSPOD. To všechno půjde vniveč ve chvíli, kdy na to nedostaneme ty finanční prostředky,“ dodává Cupalová.

Podle ministryně financí by potřebné peníze mělo mít ministerstvo práce a sociálních věcí

Podobný problém řeší i v Litvínově na Mostecku. Tam radnice žádala na sociální práce více než 2,4 miliony korun. Z ministerstva práce a sociálních věcí ale přišla částka o 700 tisíc nižší. Město proto sociální práce dofinancuje ze svého. Musí ale vzít peníze z plánovaných investic.

V případě, že by Litvínov nedofinancoval potřebnou částku na sociální práce, museli by i tady propouštět zaměstnance sociálního odboru – tím by došlo k omezení služeb.

Podle ministryně financí Aleny Schillerové za hnutí ANO by mělo potřebné peníze najít ministerstvo práce a sociálních věcí: „Jsem přesvědčena o tom, že tam jsou velké nespotřebované výdaje a je tam možné tu částku najít. Musíme se ale o tom ale bavit a jednat.“

Ministryně práce sociálních věcí Jana Maláčová z ČSSD slíbila, že bude peníze ve svém resortu hledat: „To, co bylo možné v rámci mého resortu najít, a opravdu už jsme na limitu, tak připravíme. Jsem maximálně úsporná a snažím se, aby ty finanční prostředky, které máme uspořeny, šly do těch nejdůležitějších oblastí.“

Méně peněz na financování sociálních služeb mají i kraje, kvůli tomu zasedne mimořádně poslanecká sněmovna ve středu 29. května.

autor: Jan Beneš
Spustit audio

Související