Městská plavecká hala v Lounech topí zemním plynem. Nově z něj vyrábí i elektřinu

28. listopad 2022 09:37

Lounská plavecká hala topí a ohřívá vodu v bazénu zemním plynem. Teď z něj také vyrábí elektřinu pro osvětlení, vodní atrakce nebo sauny. Zprovoznila kvůli tomu kogenerační jednotku. Mělo by to přinést úsporu nákladů za energie.

Venkovní vířivku zakrývá plachta. Otevře se jen během provozu pro veřejnost

Voda v plaveckém bazénu má 28, ve vedlejším relaxačním 32 stupňů Celsia – tam dopoledne chodí školkové děti a školáci po plavecké výuce. Také je tu venkovní vířivka, kterou technologie vyhřívají na 34 stupňů Celsia. Teď ji ale zakrývá speciální zatahovací plachta. „Ve chvíli, kdy přijde veřejnost, se to otevře. Na noc to pak opět zavíráme,“ ukazuje ředitel lounské plavecké haly Jan Macháček.

S úsporami by mohla pomoci také kogenerační jednotka. Stojí v přízemí budovy, ve výtopně, a zatím jede ve zkušebním provozu. „Je to v podstatě motor, který spaluje plyn a vyrábí elektrickou energii a teplo. My oboje zužitkováváme – teplo jde do topné soustavy, a elektřinu potřebujeme také,“ vysvětluje Macháček.

Vedení plavencké haly věří, že při provozu kogenerační jednotky ušetří

Teď v plavecké hale zjišťují, jak je provoz kogenerační jednotky výhodný, tedy kolik zaplatí za plyn a kolik ušetří na elektřině.

Plavecká hala v Lounech

„Pro nás je důležité to, že vyrábí elektrickou energii a zároveň vyrábí teplo. Vždy ale budeme muset brát také elektřinu ze sítě – ten výkon té kogenerační jednotky je 70 kW, ale když to na hale všechno spustíme, tak potřebujeme 110 kW. Všechno je to součástí výpočtu, do kterého zatím sbíráme čísla. Pak si to můžeme vyhodnotit a uvidíme, jak to bude,“ doplňuje Jan Macháček.

Zatím jsou podle něj výsledky příznivé, záležet ale bude na vývoji nákupních cen plynu.

Spustit audio

Související