Město Ústí nad Labem půjčí Galerii Emila Filly 230 tisíc korun na úhradu úprav nových prostor

7. červenec 2020 12:53

Útlum ekonomiky při koronavirové krizi zasáhl veřejné rozpočty i prakticky všechny oblasti života. Například Galerie Emila Filly v Ústí nad Labem nemá peníze na zaplacení rekonstrukce nových prostor v domě kultury. Město jí dá půjčku 230 tisíc korun.

Galerie se z předlické armaturky stěhovala na začátku roku. Už tehdy měla ředitelka Eva Mráziková u své banky předběžně domluvený překlenovací úvěr. Pandemie ale názor banky změnila.

„Finanční prostředky, které získávám, jsou určeny na realizaci programu – tedy na organizaci výstav, na umělecké honoráře – na to, aby ta výstava vznikla. Nějaké prostředky můžu do toho rozpočtu dát, jako například nakoupený materiál, ale jsem ve fázi, kdy kvůli tomu překlenovacímu úvěru, který jsem nedostala, nemám z čeho zaplatit tu investici,“ vysvětlila Mráziková.

Doplnila i své další možnosti, kromě peněz od města: „Snažíme se tu situaci řešit dál. Na podzim chystáme akci, která by nám měla nějakým způsobem ty finanční prostředky refundovat, ale teď jsme v situaci, kdy musíme zaplatit investice, které jsme měli, a to ještě letos.“

20 z 32 zastupitelů nakonec pro galerii odhlasovalo bezúročnou půjčku splatnou do konce příštího roku.

Naopak podporu fotbalovému klubu zastupitelstvo neschválilo. Kvůli výpadku příjmů od sponzorů klub požádal o roční odklad splátky půjčky ve výši 3,5 milionů korun z roku 2018.

Spustit audio

Související