Město ukončí pronájem krematoria současnému nájemci. Od listopadu ho budou provozovat Městské služby

17. říjen 2019 15:30

Nájemce krematoria v Ústí nad Labem k poslednímu říjnu skončí. Město odstoupí od smlouvy, protože v dohodnutém termínu nepořídil novou kremační linku.

Majitel firmy Krematorium Ústí nad Labem Jiří Šauer vysvětlil, že chtěl koupit takové zařízení, které by splňovalo i zpřísněné emisní normy od roku 2023. Byl kvůli tomu v kontaktu s několika výrobci.

Od firmy TABO, která v ústeckém krematoriu servisuje dosavadní pec, dostal na jaře nabídku – ta obsahovala i soupis nutných úprav komínů a spalinových cest a demolici dvou už nefunkčních pecí.

Současný nájemce krematoria se s městem nedokázal dohodnout

Jiří Šauer žádal, aby tyto úpravy udělalo město – on by pak investoval do nákupu a instalace samotného zařízení. Na tyto jeho požadavky ale odbor majetku a právní odbor opakovaně nereagovaly – nabídka firmy pro ně nebyla dostatečným podkladem pro jednání v této věci. Proto tam k 2. říjnu nové zařízení nebylo.

Primátor Petr Nedvědický z hnutí ANO nejdřív řekl, že se radní s Jiřím Šauerem dohodli na skončení v dubnu 2020, zhruba za dvě hodiny ale tuto informaci opravil s tím, že pan Šauer tuto dohodu nepodepsal – proto město smlouvu ukončí na konci října.

Primátor nájemce kritizoval – od jara podle něj totiž věděl, že výrobci můžou zařízení dodat nejdříve příští rok, přitom se nesnažil s městem kvůli tomu jednat o změně smluvního závazku.

Případ pravděpodobně skončí u soudu

Jiří Šauer se pravděpodobně obrátí na soud – není prý možné, aby do konce měsíce krematorium vyklidil a předal. Nelíbí se mu také, že město nechtělo udělat nutné stavební úpravy, které stejně ale pro jeho nástupce bude muset provést.

K původní dohodě o konci v dubnu řekl, že to nebylo nic definitivního, ale že si ještě nechal čas na rozmyšlenou.

Novým provozovatelem krematoria budou od listopadu ústecké Měské služby. Ředitel Martin Mata potvrdil, že do té doby budou mít oprávněnou osobu, jak ukládá živnostenský zákon.

Město pak bude muset investovat do úprav, nákupu nového zařízení i generální opravy té stávající kremační pece – může jít o více než 7 milionů korun bez DPH.

Spustit audio

Související