Město Litoměřice nechalo ukrýt do věže Kalich poselství příštím generacím

17. květen 2021 13:17

Kolik stojí máslo, jak bojujeme s pandemií koronaviru nebo jak vypadají některé naše peníze. To se v budoucnu dozví příští generace z tubusu, který 17. května ukryli do věže Kalich v Litoměřicích. Město nechává radniční věž opravit a při té příležitosti nahradilo původní vzkaz nové poselství.

„Je to nádherný pocit, moci nechat zanechat takovýto vzkaz budoucím generacím, protože ne každému se něco podobného poštěstí. To, co je obsahem těch materiálů, svědčí o tom, že to není jen o lidech na radnici, ale i o lidech, kteří žijí v našem městě. Jsem rád, že je můžu tímto způsobem zastoupit,“ řekl při slavnostním okamžiku starosta Litoměřic Ladislav Chlupáč z ODS.

Tubus z mědi by mohl na věži vydržet i několik set let.

„Když se do toho nezasahuje, dokáže to tam vydržet stovky let. Tady na té staré kupoli je vidět, že jsou v ní díry. Kdysi tu řešili problémy s holuby – pozvali myslivce, kteří po těch holubech stříleli. Proto se to musí měnit, protože je to těmi broky zničené. Jinak by to vydrželo pořád,“ vysvětluje Martin Andráš z firmy, která má na věži Kalich na starosti pokrývačské práce.

Město tak pokračuje v zanechání vzkazu budoucím generacím.

Ve věži Kalich našli dělníci při opravách na začátku května například informace o opravách věže včetně ceníku tehdejší rekonstrukce. Kopie nalezených listin se mají na půdu Kalicha vrátit, a to v rámci chystané expozice.

autor: Jan Bachorík
Spustit audio

Související