Město Děčín začalo prodávat vlastní vánoční stromky. Lidé si je mohou vybrat přímo na plantáži

10. prosinec 2020 11:14

Lesní úřad v Děčíně nabízí poprvé lidem možnost zakoupit právě uříznutý vánoční stromeček přímo z plantáže. Městští lesníci se o stromky starali 7 let, letos poprvé budou tyto jehličňany zdobit domácnosti o Vánocích.

Městská plantáž vznikla pod vedením vysokého napětí – lesníci využili prostor, kde toho mnoho kvůli bezpečnosti vlastně růst nemůže a vysázeli tam vánoční stromečky.

„Dřív jsme stromek kupovali u obchoďáku, loni jsme byli na Varvažově a letos jsme se dozvěděli o tomto místě z Facebooku. Je to tady šikovný. Navíc jsme z Děčína, tak nemusíme nikam jezdit a máme ho čerstvý,“ pochvalují si pan Josef s paní Věrou, zatím co upevňují obrovskou jedli na střešní nosič auta.

Výběr vánočního stromku

„Tady jsou jedle a tam smrky pichlavé. Oba dva druhy jsou za stejnou cenu,“ ukazuje zájemcům o stromky ředitel lesního úřadu v Děčíně Antonín Novák.

Před 8 lety tento kus lesa ‚CEPS vyřezal. „Viděli jsme, že je tady krásná plocha, tak jsme si řekli, proč ji nevyužít. Pak jsme byli na nějakém školení, jak se dělají vánoční stromky a pak jsme s tím začali. Každý rok průběžně dosazujeme další stromky,“ popisuje Novák.

Stromky chce lesní úřad Děčín nabízet každý rok – záleží jen na tom, jak budou dorůstat. Jedna malá školka je ještě na Chmelném vrchu, kde rostou kavkazské jedle. Ty budou k odběru zhruba za 4 roky.

Spustit audio

Související