Města v Ústeckém kraji začnou opět po dvou měsících otevírat mateřské školy

7. květen 2020 14:05

V některých městech v Ústeckém kraji se opět otevřou mateřské školy. Zatím byly v provozu většinou jen ty, kde se starali o děti lékařů, záchranářů nebo policistů. Třeba v Děčíně se do školek děti mohly vrátit už tento týden. V dalších městech je začnou otvírat 11. května.

Například v Mostě i v Teplicích otevřou všechny mateřské školy. V Teplicích podle předběžného dotazování počítají zhruba s třetinovým zájmem o docházku.

V Ústí nad Labem se v pondělí otevře jen část školek. Město má v plánu postupné zprovoznění všech do 25. května, seznam se jmény jednotlivých zařízení je na městských webových stránkách.

Město zdůvodňuje to postupné otevírání tím, že někteří zaměstnanci školek jsou stále doma na ošetřovném, jiní zase patří mezi rizikovou skupinu. V dalších mateřských školách se zase ještě dokončují opravy a úklid.

V Chomutově budou moci děti znovu do školek od pondělí 18. května.

V Děčíně, kde už školky fungují, se dá říct, že zájem o ně na začátku nebyl nijak velký. Z celkového počtu 1 423 dětí jich přišlo jen 188.

Aby mohly školky bezpečně fungovat, musí dodržovat přísná hygienická nařízení. Ve třídách se musí například častěji větrat, děti si mají po příchodu důkladně umýt ruce, ve školách musí bý k dispozici dostatek dezinfekce.

Ministerstvo také doporučuje organizovat aktivity tak, aby děti trávily venku v areálech mateřských škol větší část dne než obvykle. Podle vládní výjimky ale nemusí děti ani pedagogové ani ve vnitřních prostorách nosit roušky.

Ošetřovné ano, či ne? To se zatím neví

Zatím není úplně jasné, zda rodiče, kteří děti do školky nedají, přijdou o ošetřovné, nebo ne. Ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová z ČSSD požádala resorty školství a zdravotnictví o stanovení jasných pravidel, za kterých děti nemusí nastoupit zpět do otevíraných školek a pak i škol.

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch se 6. května vyjádřil tom smyslu, že až do konce školního roku je docházka nepovinná, a že by tedy rodiče měli mít právo se rozhodnout, jestli chtějí svoje děti poslat do škol, nebo s nimi dál zůstat doma na ošetřovném. V podobném smyslu se vyjádřila i mluvčí ministerstva školství.

Ona i ministr zdravotnictví ale zdůrazili, že o ošetřovném musí rozhodnout ministerstvo práce a sociálních věcí.

Podle dřívějšího vyjádření ministryně Jany Maláčové by ošetřovné měli dál dostávat rodiče, kteří by nemohli potomky kvůli riziku nákazy do škol či školek posílat. Doteď na něj mají nárok rodiče školáků do 13 let i starších postižených dětí. Od dubna jim stát vyplácí 80 % základu jejich příjmu.

Peníze bude ministerstvo poskytovat nejdéle do konce školního roku.

Spustit audio

Související