Města v Ústeckém kraji řeší, jak se vyrovnají se zrušením některých poboček České pošty

31. březen 2023 14:51

Česká pošta zveřejnila seznam rušených poboček. V celém Česku jich má k 1. červenci zaniknout 300. V Ústeckém kraji se uzavření pošt týká 27 míst. Městům se to většinou nelíbí. Mezi rušené pobočky patří také ta v ulici Antonína Sochora v Teplicích.

„Problém je to, že tady jsou většinou důchodci – jsou nemocní nebo mají hole. Bude to pro ně teda rána,“ konstatuje jedna z obyvatelek Šanova, Miloslava Botová.

Za poštovními službami budou od července muset lidé ze sídliště dojíždět. Třeba na hlavní poštu v centru Teplic. „Tam strávíte třeba i tři čtvrtě hodiny, než přijdete na řadu,“ dodává Botová.

Uzavření pobočky v Šanově se obává i Jiří Němeček, který při chůzi potřebuje podporu francouzské berle: „To bude velká bolest, já to nechci vidět. Vždyť je to pro celé sídliště.“

Rozhodnutí České pošty zrušit pobočku na sídlišti Šanov vedení Teplic nechce podle mluvčího města Robina Röhricha komentovat ani do něj zasahovat.

V Litvínově proti zrušení poboček protestují, v Děčíně plánují Poštu Partner

V Litvínově na Mostecku zůstanou z dosavadních šesti poboček dvě. Starostka Kamila Bláhová z hnutí ANO s tím nesouhlasí. „Domníváme se, že tímto krokem degradovala Česká pošta své služby o 90 procent. Teď budeme velmi zvažovat, jak se k tomu postavíme, ale nesouhlasný dopis na ministerstvo pošleme,“ shrnuje.

Podle hejtmana Ústeckého kraje Jana Schillera z hnutí ANO je ale na vyjednávání pozdě. „Myslím, že to mělo být diskutováno alespoň půl roku předem. Pošta si to samozřejmě vyhodnotí podle nějakých kritérií, to já nezpochybňuji. Neznamená to ale, že je to v tom území dobrý krok.“

Třeba v Děčíně si město chce pomoct zřízením vlastní poštovny nebo Pošty Partner. Podle primátora Jiřího Anděla z hnutí ANO to bude potřeba v děčínské části Bynov, která je také na seznamu rušených poboček.

V celém Ústeckém kraji se má podle seznamu České pošty rušit 27 poboček.

Spustit audio

Související