Města na Mostecku bojují s černými skládkami. Za jejich likvidaci platí statisíce korun

18. leden 2019

Města na Mostecku zlikvidují ročně desítky černých skládek. Platí za to i stovky tisíc korun. Například Litvínov stojí uklízení pohozeného odpadu ročně zhruba jeden milion korun. Naopak v sousedním Meziboří problém s černými skládkami na okraji města nemají.

„Za likvidaci černých skládek město Most ročně utratí kolem 100 tisíc korun. Například v loňském roce to bylo 150 tisíc korun. Ono totiž záleží na tom, kdy je ta skládka založená a jak obtížné je ji zlikvidovat,“ konstatuje mluvčí mosteckého magistrátu Alena Sedláčková. Technické služby města v Mostě tak likvidují desítky skládek ročně.

Přibližně desetkrát tolik, tedy kolem jednoho milionu korun, zaplatí za likvidaci skládek sousední Litvínov. Částka je vyšší o skládkovné, které musí město platit, protože vlastní skládku nemá.

Nejlépe jsou na tom v Meziboří. Městečko se čtyřmi tisíci obyvateli problém s černými skládkami nemá.

Výše poplatků vliv za svoz komunálního odpadu na černé skládky nemá

Na vznik černých skládek přitom zřejmě nemá vliv výše poplatku za svoz komunálního odpadu. V Meziboří například platí za svoz odpadu 500 korun ročně a černé skládky nemají. V Litvínově platí 250 korun a s černými skládkami mají velké problémy a v Mostě se za svoz odpadu neplatí vůbec a černé skládky tam stejně vznikají.

Podle místostarosty Litvínova Karla Rosenbauma výše poplatků vliv na černé skládky nemá: „Ten vliv to, si myslím, nemá. Ten svůj odpad, i když je nadměrný, člověk může odvézt zdarma do sběrného dvora, takže jestli to veze do lesa, nebo na sběrný dvůr, tak to je pro něj stejné.“

Černé skládky plní většinou pneumatiky, nábytek nebo stavební odpad. Tohle všechno je nutné naložit do auta a odvézt.

Sběrný dvůr je i v Mostě. Ani tady nechápou, co k zakládání černých skládek vede.

„Když už musí vynaložit nějakou tu námahu, a ten benzín… Musí to odvézt na kraj města, když ve městě je sběrný dvůr, kde to mohu odložit zdarma, mně to hlava nebere,“ podivuje se mluvčí mosteckého magistrátu Alena Sedláčková.

Pokuta za založení černé skládky pro fyzickou osobu je 50 tisíc korun, pro podnikatele až jeden milion korun.

autor: jbe
Spustit audio

Související