Města na Děčínsku se v mrazivém počasí starají o své bezdomovce

11. leden 2017

Lidé bez domova tráví i v těchto mrazech většinu času venku, města se o své bezdomovce starají různě. V Děčíně obchází notoricky známá místa strážníci a nabízí lidem bez střechy nad hlavou lékařské ošetření nebo azylový dům, Rumburk uklidil všechny své bezdomovce před mrazem do různých sociálních zařízení.

„Teď jsem v azyláku. Čekal jsem tři měsíce, než někoho vyřadí. Přes léto jsem bydlel v lese, to mi vyhovuje,“ říká Dušan, kterého všichni znají pod přezdívkou „Apač“. Na ulici už je skoro čtyři roky. Není alkoholik, ale život bez domova mu vyhovuje, protože nemá rád striktně daný řád.

Strážníci v Děčíně mohou bezdomovce jen monitorovat a nabízet jim pomoc. „Nabídneme převoz do azylového domu, zavolání záchranky, v případě že ten člověk obtěžuje, ten strážník musí nějakým způsobem zakročit a toho člověka vykázat,“ říká mluvčí městské policie Tomáš Pavlík.

Strážníci kontrolují bezdomovce na ulici

Jinak si s lidmi na ulici letos poradilo město Rumburk. „Po loňských zkušenostech jsme s bezdomovci pracovali už před mrazy. Naši terénní pracovníci se snažili rozmístit je do různých zařízení, a to se povedlo. Loni jsme krizové přespávání zavedli a bylo nevyužíváno,“ vysvětluje nezávislý místostarosta Alois Kittl s tím, že se letos Rumburk postaral takovýmto způsobem zhruba o třicítku osob.

autor: dap
Spustit audio