Měsíček lékařský uznávali Egypťané jako bylinu mládí. Prospívá zejména ženám

22. únor 2019

Měsíček lékařský zná skoro každý zahrádkář. Velkými oranžovo-žlutými květy, které v sobě ukrývají léčivé účinky, zdobí záhonek nejednoho domu. Věděli jste ale, že podle měsíčku naši předkové předpovídali počasí?

Je to tak – když byly jeho květy v sedm hodin ráno zavřené, bylo jasné, že ten den bude pršet.

Měsíček si vypěstujete ho hravě sami, stačí mu slunné, teplé stanoviště. Jde o jednoletou rostlinu, která doroste klidně do půl metru a voní pryskyřicí. Kvete od června až do podzimu.

Měsíček je silné přírodní antibiotikum. Má neuvěřitelnou schopnost stimulace hojivých procesů a posiluje imunitu. Jeho pravidelné užívání ničí škodlivé bakterie, viry a kvasinky. Šťáva z čerstvých stonků odstraňuje bradavice.

Měsíček lékařský

Květy měsíčku sbírejte v poledne, to mají největší sílu. Obsahují silice, hořčiny, karotenoidy a další významné látky. Připravují se z nich hojivé masti, nálevy, čaje, tinktury a koupele.

Měsíček je jednou z tzv. „gynekologických“ rostlin. Upravuje totiž nepravidelnou a bolestivou menstruaci, taky mírní potíže žen v přechodu.

Je skvělým léčivem i při jaterních problémech. Vně se hodí hlavně na záněty, špatně se hojící rány nebo křečové žíly.

Je také dobré kloktat odvar při bolestech v krku a zánětech v dutině ústní. Jak na to? 1 čajová lžička sušeného měsíčku, 100 až 150 ml vody, povaříme 2 minuty.

Spustit audio

Související

  • Lilek s měsíčkovou náplní

    Suroviny: 1 lilek, 2 rohlíky, trochu mléka, 1 vajíčko, hrst okvětních lístků z měsíčku a hrst bylinkové směsi podle vlastní chuti (bazalka, petrželka, saturejka…), ...

  • Měsíček lékařský, první bylinka do domácí lékárny

    Březen je vhodný čas pro nákup semínek a předpěstování sazenic. My vám představíme několik květin, které nejen zkrášlí vaši zahradu krásnými květy, ale prospějí tak...