Měsíc se potká s Regulem, veleobr v Orionu slábne a neví se proč: Procházka únorovou oblohou

1. únor 2020

Na obloze uvidíte všechna zimní souhvězdí, z planet chybí jen Saturn a souhvězdím Casiopei prolétá kometa, viditelná pouze v dalekohledech.

Z lednového polostínového zatmění Měsíce jsme (alespoň tady na severu Čech) moc neviděli; radost kazila silná oblačnost – stačilo to jen na pár fotek. Několik jich máme na webu Planetária. Příští možnost se naskytne letos 5. června, půjde ale rovněž o málo patrné polostínové zatmění, ještě menší než v lednu.

Proč se ztrácí hvězda Betelgeuze?

Hvězdný veleobr Betelgeuze na snímku teleskopu VLT Evropské jižní observatoře v Chile

Teď je však únor, který nám nabídne všechna zimní souhvězdí, včetně Orionu; dále Blížence, Býka, Malého i Velkého psa s nejjasnější hvězdou oblohy Síriem. Od východu se už v pozdní noci blíží souhvězdí jara, např. vlevo od Blíženců nenápadné souhvězdí Raka. Nad východem svítí výrazný Regulus ve Lvu a severovýchodně vyjde oranžově zářící Arktur v Pastýři.

Zmínil jsem se o Orionu, kolem kterého bylo v poslední době docela rušno. Zasloužila se o to jedna z jeho hvězd – Betelgeuze. Náhle totiž zeslábla až na polovinu jasnosti, kterou měla zhruba před půl rokem. Nikdo neví proč. Spekuluje se, jestli tento poměrně blízký červený veleobr, vzdálený od nás asi 700 světelných let, nevybuchne jako supernova. Pokud ano, ohrozit by nás to prý nemělo. Spíš je však tato proměnlivost normální.

Lampičky planet, konjunkce a kometa

Kometa PanSTARRS u galaxie v Andromedě

Z planet v únoru konečně zahlédneme Merkur, a to večer v první polovině měsíce nad jihozápadním obzorem. O kousek dál svítí jako lampička Venuše. Na jihovýchodě spatříme ráno Mars a poprvé také planetu Jupiter, kterou jsme naposledy viděli večer loni v listopadu. Nepozorovatelný zatím zůstává Saturn, který chystá návrat až v březnu, na ranní oblohu. Vzdálený Uran bude viditelný v první polovině noci a Neptun počátkem února večer nad západním obzorem.

9. února ve 22 hodin zaujme pěkná konjunkce Měsíce s Regulem ze souhvězdí Lva, hvězda bude jakoby zavěšena asi 3 úhlové stupně pod měsíčním diskem. Zkušenější pozorovatele s astrodalekohledy těší už několik týdnů kometa Panstarrs, která bude v únoru i březnu křižovat souhvězdím Casiopei a zjasňovat až k 9. magnitudě.

Zbývají nám měsíční fáze. Hned 2. února první čtvrť, 9. února úplněk, 15. února poslední čtvrť a 23. února nov. O den později v podvečer můžete velmi uzoučký srpek Měsíce vyhledat nad západním obzorem... Hezké zážitky a ničím nerušenou podívanou!

autor: Miroslav Zimmer
Spustit audio