Měsíc plný konjunkcí a blížícího se jara: Procházka březnovou oblohou

26. únor 2022

Náš souputník Měsíc se v průběhu měsíce března na noční obloze zdánlivě potká hned s několika jasnými hvězdami. Rána budou společně vítat Venuše s Marsem.

Vstupujeme do měsíce, v němž zimní obloha pozvolna přechází v jarní. Souhvězdí Orion, které jižní části oblohy dominovalo, se ještě nachází vpravo nad západním obzorem. Lev je už vysoko na jižním nebi, jeho jasný Regulus leží přímo na ekliptice čili v rovině zemské dráhy. Směrem východně od něj vystupuje Panna se zářící Spikou. Prodloužíme-li oj Velkého vozu, dostaneme se k Pastýři a jeho oranžově zbarvené hvězdě – Arkturu. Spojnice těchto hvězd nám krásně vytyčí tzv. jarní trojúhelník – dobrý orientační útvar pro hvězdnou turistiku.

Měsíc nad řekou

Od trojúhelníku k Hydře, jaru a planetám

Pod Lvem a Pannou se vine nenápadné, ale nejdelší souhvězdí oblohy Hydra. Naše oči jistě upoutá také výrazná hvězda nad severozápadem – je to Capella ze souhvězdí Vozky. Na severovýchodě se v pozdní noci vynořuje Lyra s modrobílou Vegou, která bude jednou z dominant letního nebe. Ovšem nepředbíhejme.

Březen už počítáme k jarním měsícům, avšak astronomicky vzato začne jaro až 20. března, a to v 16 hodin 33 minut SEČ, kdy Slunce vstoupí do znamení Berana – to je okamžik jarní rovnodennosti. Jak se jaro projeví na hvězdné obloze jsme si už řekli. Pojďme tedy k planetám.

Tři ze sedmi na oboze nenajdete – Merkur, Jupiter a Neptun se vzhledem ke konjunkci se Sluncem ztrácejí v jeho záři. Venuše září jako Jitřenka ráno nad jihovýchodním obzorem, tamtéž, ale o něco níž, a také slaběji svítí Mars. Nízko nad jihovýchodem se po únorové „neviditelnosti“ objeví rovněž Saturn, ovšem až koncem března. Uran bude vidět večer vysoko nad západem, avšak jen v dalekohledech.

Měsíc a Venuše

Blízká setkání s Měsícem

Pokud jde o úkazy, je březen plný konjunkcí, především Měsíce s hvězdami. Ne všechny budou viditelné z našeho území, navíc večer či v noci. Poštěstí se to třeba 9. března v 18 hodin kdy bude Aldebaran ze souhvězdí Býka asi 6,5 úhlového stupně jižně od Měsíce. S ním se podobně potká 16. března ve 4 hodiny ráno i hvězda Regulus ve Lvu – úhlová vzdálenost bude ještě menší: 4 stupně. Dva dny po úplňku, 20. března, rovněž ve čtyři ráno, uvidíme Měsíc v konjunkci se Spikou ze souhvězdí Panny. 28. března brzy ráno nám obloha nízko nad jihovýchodním obzorem nabídne pěkné seskupení Venuše, Saturnu, Marsu a Měsíce.

Závěr procházky patří jako vždy fázím Měsíce. 2. března nov, 10. března první čtvrť, 18. března úplněk a 25. března poslední čtvrť. A ještě důležitý dovětek – nezapomeňte si v neděli 27. března ve 2 hodiny ráno posunout hodinky o jednu hodinu vpřed – začíná tzv. letní čas! Do „normálu“ jej vrátíme až 30. října. Přejeme hezké dny nadcházejícího jara a jako vždy ničím nerušenou podívanou!

autoři: Miroslav Zimmer , frv
Spustit audio

Související