Menší skalkové kosatce šlapou vysokým velkokvětým kosatcům na paty

19. červen 2021

Mezi pěstiteli jsou stále nejoblíbenější kosatce velkokvěté. Skalkové kosatce je ale začínají dohánět, svou velikostí totiž vyhovují menším zahrádkám. Další jejich výhodou je odolnost vůči mrazu.

Skalkové kosatce jsou druhou nejpočetnější skupinou ze všech kosatců, vybere si z nich každý. Hodí se na skalku nebo okraje záhonů. Nechte si poradit, jak se o ně starat.

Bergénii tučnolistou známe jako okrasnou rostlinu s mnohočetnými květy a širokými listy. Mnozí ji pěstují na své zahrádce. Málokdo už ví, že bergénie nejenom krášlí, ale také uzdravuje. Jaké jsou její léčivé účinky?

Ještě i začátkem července můžeme vysévat rychle rostoucí tyčkové fazole. Na živiny, vláhu a slunce jsou tyčkové fazole náročnější než keříčkové. Jsou ale multifunkční, nejenže poskytují úrodu, mohou fungovat také jako zastiňující prvek na zahradě i okrasná stěna na balkóně. Víme, co jim prospívá.

Jistě máte rádi, když někdo ve vašem bytě obdivuje krásné dekorace, a pak ten údiv, když se dozví, že jste je sami vyrobili. Svůj domek i zahradu si takto zdobí Ivana Klepsová z Černošína, která se před dvěma roky naučila pletení z pedigu. Tak ji to nadchlo, že se hodně zdokonalila, a dnes umí na požádání vyrobit téměř všechno. Troufla si i na Rusalku, ale také na hříbky, krabičky a další věci. Pod ruce se jí dívala Martina Sihelská.

V parcích a zahradách v těchto dnech nacházíme pečárky, lidově žampióny. Kdo je chce sbírat, musí odlišit jedlé od nejedlých a jedovatých. Mezi jedlé aktuálně rostoucí patří pečárka ovčí, pečárka polní a pečárka hlíznatá. Z nejedlých se vyskytuje pečárka Bernardova a z mírně jedovatých pečárka zápašná. Podle čeho je rozeznat?

Zveme na Výstavku hub 25. a 26.6. v Arboretu Sofronka v Plzni-Bolevci, na přednášku Zahradničení (skoro) bez odpadu 22.6. v Pěstírně DEPO v Plzni a na festival pouličního jídla Dobré jídlo světa 20.6. v amfiteátru pod hradem Loket nad Ohří.

Je možné se v lese při sbírání hub nebo borůvek nakazit tasemnicí liščí, nebo se jedná o poplašnou zprávu? Jeden z posluchačských dotazů, které se cyklicky vracejí. Co na to veterinář?

autor: Soňa Vaicenbacherová | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.