Mel Gibson se vrací na MFF ve Varech. Je hlavní hvězdou nové festivalové znělky

2. červenec 2015
Filmové klapky

Mel Gibson se letos vrátí do Karlových Varů – a to v nové festivalové znělce. Krátké příběhy, které se promítají před každou filmovou projekcí, jsou specialitou karlovarského festivalu.

Možnost natočit znělku pro karlovarský festival byla vždy tak trochu poctou. Každý ročník míval i několik variant jednoho příběhu. Diváci tak v minulosti viděli třeba krásnou slečnu v bazénu, nešťastného promítače, procházející se kočku, spěchajícího batůžkáře nebo trojici šumařů tros sketos.

„Každá znělka byla inspirovaná osobností nebo filmem, kde hrála nebo kterou režírovala,“ říká režisér Ivan Zachariáš, který pro festival 2008 připravil první sérii čtyř nových znělek – Danny de Vito soškou umlčí telefon a spí dál, Věra Chytilová si rozbitý křišťálový glóbus dá dohromady lepicí páskou, Harvey Keitelovi spadne glóbus na nohu a Miloš Forman si jím drtí pilulky.

Čtěte také

Třeba de Vito souhlasil s natáčením rád. Točilo se přímo na festivalu v hotelu a v Karlových Varech se mu líbilo. „Karlovy Vary jsou vynikající, je to místo, kde se lidé starají jeden o druhého. Lidé se tu chovají jako bratři a sestry,“ pochvaloval si.


Jubilejní 50. ročník festivalu ozdobí znělka, ve které hraje Mel Gibson. Všichni si tak vzpomenou, jak o rok dřív slavný herec, režisér a producent festival zahajoval.

Postupně se ve festivalových znělkách pak objevují další hvězdy. Třeba herec Jud Law. Ovšem ani když si holywoodská star s organizátory festivalu padne do noty, nemusí to nakonec vyjít. Znělku se nepodařilo natočit třeba s Robertem de Nirem, který už měl připravený scénář.

autor: leš
Spustit audio