Meda Mládková – mecenáška umění s obří zásluhou o české kulturní dědictví

29. březen 2023

V Zákupech na Českolipsku se v roce 1919 narodila jedna z nejosvícenějších žen naší moderní historie – mecenáška umění Meda Mládková. Když v požehnaném věku 102 let umřela, zanechala za sebou obdiv a miliardové jmění.

Původně se živila jako tanečnice, ale když se rozhodla po válce Československo opustit, získala v Ženevě doktorát z ekonomie. Později studovala dějiny umění a literaturu ve Francii i Spojených státech.

V roce 1953 založila exilové nakladatelství Edition Sokolová, ve kterém vydala díla Ferdinanda Peroutky a Ivana Blatného nebo knihu André Bretona o malířce Toyen.

Se svým druhým manželem, guvernérem Mezinárodního měnového fondu Janem Mládkem, odešla v roce 1960 do USA. Kupovala nemovitosti, které rekonstruovala a výhodně prodávala. Ještě předtím se ale v Paříži seznámila s abstraktním malířem Františkem Kupkou, který ji nejvíce ovlivnil a jehož díla začala intenzivně sbírat.

Po sametové revoluci se do Československa vrátila a pracovala v Občanském fóru. Pro svou rozsáhlou sbírku umění hledala vhodné prostory, a tak se jí podařilo získat a zrekonstruovat Sovovy mlýny na Malé straně. Vzniklo zde Muzeum Kampa, ve kterém je k vidění 220 Kupkových obrazů a kreseb a stovky děl dalších středoevropských výtvarníků.

Meda Mládková s oblibou říkala, že pokud přežije kultura, přežije i národ. Možná i proto udělala pro české kulturní dědictví něco, co je hodno největšího respektu.

autor: Milan Knotek
Spustit audio