Med je v kuchyni k nezaplacení

Med byl odjakživa považován za elixír zdraví a mládí. Ve všech knihách, starých rádcích a kuchařkách na med pěli jen chválu.

Asi si to opravdu zaslouží. Med se nepoužíval jen při zdravotních obtížích, ale i v kuchyni, protože jedna lžička v omáčce koprové nebo rajské zjemní chuť omáčky dozajista. Aby bylo těsto na závin tažné a dalo se dobře vytáhnout do tenka, přidával se med. Lžíce medu přidaná do mléka na zadělání buchet nebo koláčů dodala těstu vláčnosti a příjemné chuti.

autor: Iva Hüttnerová
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.