Mateřské centrum Archa v Jirkově bojuje kvůli změně legislativy po 20 letech o svou existenci

15. únor 2023 15:05

Mateřské centrum Archa v Jirkově na Chomutovsku dvacet let nabízelo mikrojesle pro děti od dvou do tří let. Letos mu ale hrozí zánik. Podle nové legislativy se musí mikrojesle přeměnit v dětské skupiny, které ale mají přísnější požární i hygienické předpisy.

V Jirkově konkrétně vadí umístění dětské skupiny ve třetím patře. Zákon umožňuje její umístění maximálně do druhého patra.

„My tady máme možnost mít tu v jeden okamžik jen čtyři děti, protože jsme malá skupinka. Těch dětí jsme ale přijmuli i osm, protože nechodí pravidelně,“ vysvětluje pracovnice mateřského centra Jana Křelinová.

Podle ní funguje zařízení ve třetím patře budovy na náměstí v centru města podobně jako hlídací služba. „Je to služba pro rodiče – oni si řeknou, v kolik hodin sem to děcko dají a kdy si ho vyzvednou,“ popisuje Křelinová.

Archa fungovala 20 let jako mikrojesle. Legislativa ale nově tento termín nezná – zařízení se musí změnit na dětskou skupinu, kde jsou podmínky pro provoz přísnější. „Jsme ve třetím nadzemním podlaží, takže nesplníme tu legislativu,“ konstatuje ředitelka Archy Petra Brožíková.

Na novém místě by Archa mohla fungovat nejdřív za tři čtvrtě roku

Radnice v Jirkově nabídla Arše nové prostory. Nemohou se do nich ale nastěhovat hned. Nutná tam bude rekonstrukce kanalizace a sociálního zařízení.

„Jde o pavilon ve školském zařízení – tam si myslíme, že by to vyhovovat mělo. V této chvíli bude podávat Archa žádost o dotaci, budou probíhat nějaké rekonstrukce, takže si myslíme, že nejdřív by ty prostory mohly být připraveny na podzim roku 2023 nebo od 1. ledna 2024,“ shrnuje starostka Dana Havlátková Jurštaková z ODS.

Otázkou je, jestli bude mateřské centrum Archa v Jirkově po 20 letech činnosti mimo provoz tři čtvrtě roku, nebo jestli úplně zanikne.

„Určitě může být pro takové centrum přerušení na půl roku fatální – oni za tu dobu ztratí tu klientelu, kterou si budovali – ty maminky, pokud chtějí tu službu využívat, si ji najdou jinde,“ dodává Petra Janatová ze zapsaného spolku Síť pro rodinu, která mateřská centra zastřešuje.

Jestli mateřské centrum Archa v Jirkově přežije tento rok, bude jasné až v jeho závěru nebo na počátku roku 2024.

autor: Jan Beneš
Spustit audio

Související