Máte rýmu? Zapomeňte na kapičky - zkuste nos propláchnout!

16. duben 2015

Aprílové počasí se střídáním teplot, létající pyly a výtrusy plísní, stres po daňovém přiznání a zimou oslabený imunitní systém se na mnoha z nás projevují nepříjemnou rýmou. Je to sice problém ve většině případů banální, ale nesmírně obtěžující. Jak si tedy při rýmě počínat?

Z televizních reklam určitě znáte na rýmu mnoho velmi rychlých a jednoduchých řešení typu „Kupte si kapky a bude po rýmě“. Ovšem v reklamě už vás neupozorní na to, že mnohé kapky jsou návykové a po delším užívání nejen neúčinné. Naopak pak mohou potíže s rýmou prodloužit. Pokud tedy po nich sáhnete, neužívejte je déle než tři dny. A vyzkoušejte některý z receptů, které nosní sliznici prospějí možná i lépe, neuškodí a vyjdou laciněji.

Čtěte také

Pro jeden návod sáhneme do čínské medicíny. Lžíci soli (nejlépe mořské, ale kuchyňská postačí) rozpusťte v šálku vlažné vody, nalijte si trochu při zakloněné hlavě do nosní dírky, napočítejte do deseti a pak nechte roztok vytéct. Totéž proveďte i u druhé nosní dírky a pak se jemně vysmrkejte. Zdůrazňujeme – jemně se vysmrkejte!

Pokusy ukázaly, že při silném smrkání vzniká v dutinách podtlak, který posouvá hlen zpět do dutin, a to rozhodně nechceme.

Zmíněný slaný roztok můžeme použít také jako nosní kapky, které pomocí kapátka aplikujeme 5krát denně do nosních dírek. Na rozdíl od chemických přípravků tak můžeme činit libovolně dlouho.

autor: Jindra Moravcová
Spustit audio