Máte problémy s klouby nebo ledvinami? Jarní březové lístky jsou pro vás „to pravé“

25. březen 2019

Břízu snad ani není možné zaměnit s jiným stromem – její bílá kůra ji prozradí na první pohled. Je velmi odolná a nenáročná. A přitom ji naši předci uctívali jako symbol ochrany, životní energie, štěstí, lásky a plodnosti.

Mladé listy obyčejné břízy jsou skvělým přírodním léčivým prostředkem. Pomáhají při onemocnění močových cest, revmatismu, podporují metabolismus.

Březové listy jsou obsaženy v řadě léčivých urologických směsí, protože přispívají k vylučování moči – přitom nedráždí ledviny, což je podstatná vlastnost ve chvíli, kdy máte nemocné ledviny a močové cesty.

Dobré jsou také dezinfekční účinky březových listů. Můžete je užívat jako čaj nebo přidat do koupele.

Kvetoucí břízy - sem alergici nesmějí

Koupele prokrvují pokožku a zlepšují její stav, extrakty z mladého březového listí jsou dokonce součástí krémů proti celulitidě.

Vlasům a vlasové pokožce prospěje i odvar z mladých lístků, svěže zelených lístků – vlasy budou zdravé a lesklé. Březové lístky je třeba otrhávat mladé, obvykle v dubnu, kdy mají nejvíc účinných látek. Obsahují silice, pryskyřice, minerální látky i látky s antibiotickým účinkem. U starších listů se léčivý účinek výrazně snižuje.

A jak si připravit březový čaj? Polévkovou lžíci čerstvých řezaných listů zalijeme šálkem vroucí vody a pod pokličkou ponecháme 10 minut vyluhovat. Šálek čerstvého nálevu popíjíme jednou až třikrát denně.

Spustit audio

Související