Masopusty, plesy i turistické pochody na vás o víkendu čekají v Ústeckém kraji

10. únor 2023

I nadcházející víkend se v Ústeckém kraji můžete těšit na masopustní veselí, plesy, koncerty, turistické pochody i divadelní představení. Stačí si vybrat…

Sobota 11. února

Šluknovský zámek zve všechny na přehlídku historických kanónů, sbírku cínových vojáčků a historickou výzbroj a výstroj. Navštívit ji můžete denně, včetně víkendů, od 9 do 17 hodin až do 23. června 2023. Výstavu zapůjčil Řád Černých rytířů z České Kamenice.

V Horním Podluží se 11. února koná Podtolštejnský masopust. Začátek je v 11:00, hlavní program se pak odehraje ve 14:00 u kostela sv. Kateřiny v Dolním Podluží.

Zámek Šluknov

Centrum kultury Lovoš zve všechny tancechtivé na sobotní Sportovní ples města Lovosice. Začátek je ve 20:00. Akci moderuje Honza Weber, hraje Timbre Music. Součástí bude i krasojízda na kole Štěpánka Řasová a další.

V Rybniště na vlakovém nádraží odstartuje 11. února v 10:35 9. ročník akce Turistický memoriálek Karla Hofmana. Jde o vzpomínkový pochod věnovaný památce kamaráda, turisty, horolezce Karla Hofmana. Na všechny účastníky čeká nenáročný výšlap z Rybniště přes Karlovu výšinu do Krásné Lípy. Cíl je v Lučním baru na Kamenné horce.

Bubeník metalových Dymytry Miloš Meier zve všechny hudební nadšence na sobotní vystoupení svého bubenického one-man show projektu s názvem Drumming Syndrome, a to do Attic Music Clubu od 19:00.

Masopust v Příkazech

Masopustní průvod si na 11. února připravili i ve Vtelně – sraz masek je ve 13:30 na návsi nebo v hospodě u Mikulů. Následovat bude průvod v maskách, jízda na koních a pohádka. Doprovodnou hudbu obstará kapela Tandem,

Sobota patří masopustu také v Tisé. Sraz je v 11:00 před obecním úřadem, odkud se masopustní průvod vydá přes občerstvovací zastávky k restauraci Kačák, kde proběhne Masopustní veselice s živou kapelou.

Masopustní veselici má na sobotu naplánovanou i chomutovský zoopark, a to ve skanzenu Stará Ves od 14:00 do 17:00. Čeká vás veselá krušnohorská muzika, divadlo Kvelb, dovádění maškar, soutěž o nejlepší masku a pro samozřejmě i něco dobrého na zub.

Masopustní maškary si plánují dostaveníčko i v Brné. Sraz mají na parkovišti na Rybárně ve 14:30. K tanci jim bude hrát kapela Třehusk. Chybět nebude ani ochutnávka zabijačkových pochoutek.

Divadlo Rozmanitostí v Mostě má v sobotu od 10:00 pro děti přichystáno Povídání o pejskovi a kočičce. Jde o jevištní zpracování veselých příhod pejska a kočičky o tom, Jak myli podlahu, Jak sušili prádlo a Jak pekli dort.

Masopustní vlak se rozjede ve 12:20 z Mostu přes Jirkov a Chomutov až do Kadaně. Odtud má namířeno dál po trase Doupovské dráhy směr Želina, Vilémov a Radonice až do Kadaňského Rohozce na úpatí Doupovských hor. V cíli vás čekají buřty a klobásy. Do cíle vlak dorazí před 14. hodinou, zpět pak odjíždí v 15 hodin.

V Kulturním centru v Klášterci nad Ohří se 11. února od 20:00 koná reprezentační ples města. K tanci a poslechu zahraje orchestr Big Band Bonit, vystoupí Kamil Střihavka a další.

Ježčí slečna si pochutnávala na červech

U silnice mezi obcemi Chabařovice a Roudníčky startuje v 10:00 akce Chlumecké smyky – volná automobilová soutěž jízdy zručnosti v zimě. Prezentace začíná v 9:30, start prvního vozu je naplánován na 10:00 hodin. Jede se za každého počasí.

V Chlumci můžete tuto sobotu zažít i masopust. Sraz je u hasičárny v 9:00. Od 9 hodin budou mít všichni zájemci možnost nahlédnout pod ruce mistra řeznického a v 10 hodin vyráží průvod masek.

Kulturní dům U tří lip v Žalhosticích pořádá 11. února od 10:00 5. ročník Mezinárodní severočeské výstavy ježků. Akci pořádá Klub chovatelů ježků.

Neděle 12. února

Kulturní centrum v Klášterci nad Ohří zve od 16:00 na zábavnou hudební show plnou písniček, povídaní pohybu a zábavy s názvem Rarášci a vesmír. Společně s Rarášky Michalem a Edou a nezbedným vrabčákem Pepinem se malí i velcí naučí souhvězdí na obloze, spočítají planety naši Sluneční soustavy, poznají starověké astronomy nebo si zaletí na Měsíc i vesmírnou stanici ISS.

Kostel Nanebevzetí Panny Marie v Ústí nad Labem

Kulturní dům Zastávka v Lounech pořádá tradiční Taneční čaje. Začátek je ve 14:00 – taneční orchestr Jaromíra Laksy vás zve opět na taneční parket.

Městská knihovna v Lounech zve v neděli od 15:00 na English Fairytales – Pohádky v anglickém jazyce. Jde o čtení, povídání a hraní si s anglickými slovíčky nejen pro předškoláky s Milicou Krišan. Vstup je zdarma.

Kostel Nanebevzetí Panny Marie v Ústí nad Labem se 12. února od 18:00 rozezní písněmi Nedvědů. Účinkují Vojta Nedvěd & Tie Brak, Jiří Škorpík, Petr Kocman a Milan Plechatý.

Severočeské divadlo v Ústí nad Labem uvádí 12. února od 17:00 operu Rusalka. Tato klasika od Antonína Dvořáka patří mezi nejkrásnější české opery a těší se velké oblibě nejen na prknech českých divadel, ale i v zahraničí. Vznikla na náměty básníka Jaroslava Kvapila.

Ústí nad Labem - Lidické náměstí

Činoherní studio v Ústí nad Labem má 12. února od 17:00 na programu inscenaci Hvězdný posel o životě slavného vědce, matematika, astronoma, filosofa a fyzika Galilea Galileiho, inspirovanou stejnojmennou knihou uznávaného autora a ilustrátora originálních dětských knih Petra Síse. Hrají herci Naivního divadla Liberec.

Městské divadlo v Děčíně zve v neděli od 15:00 malé i velké diváky na pohádku O pračlovíčkovi. Čeká je báječný výlet do světa pravěku – trochu poučné, ale hlavně pořádně veselé vyprávění o tom, jak pračlovíček postavil první domeček, jak musel objevit, k čemu je dobrý oheň, jak vyzrál nad tyranosaurem a jak zjistil, že ve dvou jde všechno líp. Po pohádce dílnička, fotokoutek a soutěže.

jitrnice, zabijačka

Vypravit se ale můžete třeba na 49. ročník turistické akce Zimní přechod Dlouhého vrchu. Sraz je na parkovišti u litoměřického soudu v 10:00. Odtamtud vás autobus odveze do sedla Ovčárna, odkud vás čeká cesta přes Dlouhý vrch do Skalice a Litoměřic.

Dolní Zálezly mají na neděli naplánované obecní Vepřové hody. Konají se od 11:00 do 15:00 u tamního kulturního domu. Těšit se můžete na jitrnice, jelítka, tlačenku, prejt, huspeninu, klobásy, selský výpek i sádlo. Zabijačkový guláš a prdelačka se budou vařit přímo na místě, následuje posezení v kulturním domě s živou hudbou Švejk Music.

autor: pach
Spustit audio