Masopustní veselice jsou velmi oblíbené - masopust v Úštěku na Litoměřicku navštívily tisíce lidí

15. únor 2016

Masopustní veselice jsou stále oblíbenější, a to jak mezi návštěvníky, tak mezi těmi, kdo vyrazí do průvodu masek. Konají se o víkendu, jako například v Úštěku na Litoměřicku, ale i ve všední den, jako v Lounech. Na průvody v obou městech se přišly podívat stovky lidí.

„Já jsem takový pan domácí, původně jsem přišel jako doprovod syna.“ Vysvětluje do zástěry a šátku oděný Víťa Hrzán, který smetáčkem ometá kolemjdoucí v sobotním (13.2.) masopustním průvodu v Úštěku na Litoměřicku. Když prý viděl masku kocoura, do které se oblékl jeho syn, nevydržel a vyrazil v masce také.

Masopustní veselice tak každým rokem lákají víc a víc těch, kteří přicházejí v maskách. „Hodně masek, hodně lidí, výborná zábava, teď jsme jedli výborné jitrnice a před tím nám hospodyně dala výbornou slivovici, takže my se skvěle bavíme a doufám, že se všichni baví s námi.“ Konstatoval Libor Uhlík, organizátor úštěckého masopustu. Letos se konal už pátý ročník. Mezi jeho největší taháky patřilo létající prase a strom hojnosti. „Prase už letělo dvakrát a poletí ještě potřetí. Mezi nás prosté občany a masopustníky přiletí prase z úřadu. Strom hojnosti už je hodně oškubaný, protože jsme tady měli soutěže. Máme tam jelita, jitrnice, koláčky a koblížky jako v pohádce od Jana Drdy.“

V Lounech pořádá tamní Městská knihovna Masopustní průvod od roku 2008. Zpočátku procházelo městem jen pár desítek lidí, masek bylo jen několik. Postupem času se přidávaly školy i senioři a letos už vyrazily do ulic stovky masek. Doplňuje Ilona Konířová z lounské městské knihovny. „Takový ročník, jako byl letos, to snad ještě nikdy nebylo, protože jak jsme oslovili školky, tak přijeli i z okolí. Měli jsme tu školku z Liběšic, z Černčic, ze Zeměch. Co jsme tak počítali, tak kolem tisíci účastníků průvodu. V Lounech chodí průvod po historické části města, a stále víc místních podnikatelů nezapomíná průvod masek řádně pohostit, nejvíce sladkostmi a ovocem. „Oni vyšli, rozdali dětem pohoštění, my jsme jim popřáli do dalšího roku, aby se jim dařilo.

masopust v Úštěku 2016

V Úštěku na Litoměřicku vsadili na osvědčené zabijačkové hody, které k masopustu patří. Organizátoři masopustních veselic v Úštěku i v Lounech se ještě ani pořádně nevysvlékli z masek, a už přemýšlí, čím pobavit a překvapit příští rok. Jednu jistotu ale mají už teď, zájem o masopustní veselici, bude zcela jistě, ještě větší.

autor: Jan Beneš
Spustit audio