Markvartická škola bojuje o změnu jízdních řádů, děti teď čekají na přestup skoro hodinu

12. listopad 2015

Základní škola v Markvarticích na Děčínsku bojuje o změny v jízdních řádech autobusů. Desítky dětí teď kvůli nenavazujícím spojům čekají na přestup i více než padesát minut na opuštěných zastávkách v okolních obcích.

Problémy s dojížděním do školy vznikly až po změnách v integrovaném systému dopravy v Ústeckém kraji. Na autobusech je závislá polovina žáků školy, kteří dojíždí z osmi okolních obcí.

Rodiče dětí platí měsíčně za průkazku 182 korun. Tu ale žáci využijí jen ráno. Odpoledne si pro ně buďto přijedou rodiče, nebo mají na výběr mezi hodinovým čekáním na osamělé zastávce nebo hodinovou cestou pěšky lesem.

„Přemýšlela jsem, že své dítě dám kvůli dopravě do Děčína. Nejsem jediná – jsou tu i jiné maminky, které takhle přemýšlejí. A je to přitom škoda, protože Markvartice by si jinak zvolilo plno maminek, nebýt tohoto problému,“ konstatuje jedna z maminek.

Ředitel školy Miroslav Kroupa při rozhovoru s jednou z maminek

„Naše škola je spádová pro osm obcí, proto jsme několikrát museli přistoupit ke změně výuky, ke zkrácení dvou přestávek na 5minutové, ke zkrácení polední přestávky tak, aby se děti ráno dostaly do školy a odpoledne zase zpátky. Je to naprosto nesystémově udělané,“ shrnuje situaci ředitel markvartické školy Miroslav Kroupa.

Věří, že krajský úřad nakonec vyhoví jeho připomínkám a jízdní řády upraví. I tak ale budou děti tímhle nevyhovujícím způsobem dojíždět minimálně celou zimu. Nové jízdní řády totiž začnou platit nejdřív na konci února.

autor: Iva Zítková
Spustit audio