Mantrailing – metoda výcviku stopařských psů. V čem je to jiné a která plemena se na to hodí?

3. květen 2022

Můžete mít psa mazlicího, loveckého, hlídacího a taky hledacího. Mantrailing je způsob výcviku psa, aby úspěšně našel ztracenou osobu. Několik let už se tomuto způsobu práce se psy věnuje doktor Alexandr Aboši.

Zajímavostí je, že v tomto případě pes nejde „ s nosem u země“, ale vnímá pach z prostředí a sám volí trasu, po které jde. Základem je sledování individuálního pachu konkrétní osoby, který pro psa funguje jako otisk DNA – je nezaměnitelný, nemění se věkem ani třeba použitím jiné kosmetiky. Doktor Alexander Aboši, který se mantrailingu věnuje, to popisuje na rozdílu vnímání pachu člověkem a psem. „My vnímáme například kečup, ale pes vnímá jednotlivé složky, a dokonce i jejich poměry.“

Jedním z nejvhodnějších plemen pro tento způsob práce je bloodhound – disponuje vysokou schopností čichových orgánů a zároveň potřebnou kapacitou mozku. Zatímco člověk má 5 milionů čichových buněk, bloodhound jich má kolem 300 milionů. Výkon ale pak samozřejmě závisí na výcviku a na souhře psovoda a psa.

Bloodhound

Mantrailingu se mohou věnovat i jiná plemen – psi lovečtí, služební, třeba i chodský pes nebo pražský krysařík. Více si poslechněte v reportáži, kde se dozvíte i to, kam se v případě zájmu obracet.

Spustit audio