Malesice patří mezi kolébky letectví. Před více než sto lety se tu odehrála první česká letecká show

Pole, tráva, plot a stožáry vysokého napětí. Takhle dnes vypadá místo, kde se kdysi psala historie českého letectví. Právě tady v Plzni-Malesicích uspořádali před 110 lety průkopníci české aviatiky vůbec první leteckou show.

To, že se zrovna Malesice staly jednou z kolébek českého letectví, byla vlastně náhoda. České aviatické družstvo chtělo původně vybudovat své letiště poblíž Prahy, ale nedokázalo se tam s nikým dohodnout. Uspěli až v Plzni, která jim nabídla nevyužívaný areál dostihového spolku v Malesicích. 11. března 1910 Okresní úřad ve Stříbře uznal malesické závodiště za způsobilé pro letecký provoz a hned 15. března se mohl v místním tisku objevit titulek „V Malesicích vznikl první řádný a stálý aerodrom v Čechách“. První leteckou show se průkopníkům aviatiky podařilo připravit o dva měsíce později 26. května 1910.

26. května 1910 vzlétl Henri-Marie Jullerot z Malesického dostihového závodiště na letadle Farman

„Podle materiálů, které shromáždil převážně pan Hanuš Salz, jako letecký historik, šlo o zhruba pět tisíc lidí, jež se sešli k tomu prvnímu letu. Let, který trval asi pět minut, se povedl francouzskému letci Jullerotovi na letounu Farman. Potom následovaly další lety,“ vysvětlil Miroslav Neumann, letec a bývalý předseda Aeroklubu Plzeň-Letkov.

Historii letectví připomene informační tabule

Dnes už není v Malesicích po letišti ani památka. Zmizel dřevěný hangár i všechno ostatní. Tam kde v minulém století přistávala letadla, se teď rozprostírají jen pole. „Bohužel tu nic není. Povědomí o té události, která se tu odehrála, v podstatě nebylo žádné. Ani místní starousedlíci o tom moc nevěděli. Okolo místa bývalého letiště povede nová cyklostezka, snad příští rok zrealizovaná, a tak bychom tam určitě chtěli udělat nějakou informační ceduli s historickými fotkami, kde bychom návštěvníkům i místním připomněli, co se tu kdysi odehrálo,“ uvedl malesický starosta Aleš Tolar.

První leteckou produkci na našem území letos připomněli členové aeroklubu v Plzni-Letkově. Přesně po 110 letech nad místem bývalého malesického letiště proletělo devět strojů.

autoři: Jan Markup , jik | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio