Malečov opravil pro ukrajinskou rodinu jeden z obecních bytů. Peníze na rekonstrukci zřejmě získá od státu

17. květen 2022 13:20

Ministerstvo pro místní rozvoj eviduje desítky žádostí o dotace na opravu bytů pro ubytování lidí z Ukrajiny. V Ústeckém kraji požádalo resort o dotaci například město Vejprty. Dotaci zřejmě dostane i obec Malečov na Ústecku, která pro ukrajinskou rodinu opravila jeden z obecních bytů.

„Je to asi tak 2+1. Museli jsme udělat kompletní elektroinstalaci, nové podlahy. V koupelně se dělaly instalatérské práce, odpady, nová voda. Dělali jsme to svépomocí, nesoutěžili jsme to. Snažili jsme se hledat levné materiály, takže ta kompletní rekonstrukce stála kolem 300 000 korun,“ popisuje během prohlídky opraveného bytu v jednom z obecních domů nezávislý starosta Malečova na Ústecku Petr Kůstka.

Malečov opravil pro ukrajinskou rodinu jeden z obecních bytů. Peníze na rekonstrukci zřejmě získá od státu

Peníze na opravu bytu zřejmě poskytne stát. Opravený a vybavený byt má brzy sloužit čtyřčlenné ukrajinské rodině. „Přijdou sem muž, žena a dvě děti. Už to tady byli navštívit, viděli to a byli nadšení – těší se sem,“ dodává Kůstka.

Malečov opravil pro ukrajinskou rodinu jeden z obecních bytů. Peníze na rekonstrukci zřejmě získá od státu

Podle nezávislé místostarostky Malečova Lenky Barvínkové už chodí děti do malečovské školy a školky. „Starší chodí do školy – to nastoupilo, tuším, v březnu. Mladší teď nastoupí do školky, tam se muselo žádat o jedno místo navýšení kapacity, protože jsme měli kapacitu naplněnou,“ vysvětluje.

Otec ukrajinské rodiny by také mohl podle starosty nastoupit k obci na brigádu a přivydělat si během opravy fasády malečovského obchodu s potravinami.

autor: Jan Bachorík
Spustit audio

Související