Makovice věže staré radnice v Náchodě ukrývá nové dokumenty ze současnosti pro příští generace

15. červen 2021 10:52

Ve věži staré radnice v Náchodě jsou další nové dokumenty pro příští generace. Takzvanou makovici, tedy kulatou schránku na věži, naposledy otevřeli řemeslníci při opravě střechy před zhruba padesáti lety. Už tehdy ale obsahovala mnohem starší dokumenty, které se s těmi současnými na vrchol opět vrátily. 

Jan Čížek ze Státního okresního archivu v Náchodě právě přerovnává různé letáky, dokumenty i psané stránky.

Čtěte také

„Městský úřad v Náchodě rekonstruoval zakončení věže staré radnice a v ní byly nalezeny historické dokumenty. Ty jsou samozřejmě cenné, protože tam byly uloženy dokumenty o opravách, o kterých jsem zatím nevěděli. A navíc také informace o firmách, které na těch opravách pracovaly v roce 1915, na začátku první světové války."

Původní dokumenty se také vrací zpátky do věže.
„Ano, ale originály nejcennějších nalezených dokumentů zůstanou uloženy v okresním archivu v Náchodě. Do nově vytvořených tubusů budou vloženy jejich kopie. A další nalezené dokumenty jsou z roku 1984."

Jsou tu vidět dobové noviny. Co nového se ale bude do věže vkládat nyní? To ví Jan Špaček z odboru kultury a cestovního ruchu.
„Máme tu seznam zastupitelů, text o městě, kde je uvedena trocha statistiky a informace o epidemii koronaviru. Pro budoucí generace to bude asi zajímavé."

Čtěte také

Ani peníze nemohou chybět, krásně naleštěné mince. A téměř nová bankovka.
„Snažili jsme se sehnat mince vyražené v letošním nebo loňském roce, aby to dokumentovalo letopočet, kdy byla věžička sundána a kdy ji naopak dáváme zase zpátky."

Jednu velmi osobní věc drží v rukou starosta Náchoda Jan Birke z ČSSD.
„Dostal jsem od pana plukovníka z výsadkářských sil v Chrudimi ručně vyrobené psací pero pro starostu. A přiznám se, že je pro mne ctí, že ho tam mohu dnes dát. Tohle pero mne provázelo celým covidovým obdobím. A je to takový symbol toho, že v tuto chvíli vypínám covidovou dobu a přikládám to k informacím pro budoucí generace. Aby lidé věděli, čeho jsme byli svědky a co jsme tu prožívali."

Jednu velmi osobní věc drží v rukou starosta Náchoda Jan Birke z ČSSD

Pět měděných tubusů dopravili hasiči na věž staré radnice v Náchodě pomocí téměř čtyřicetimetrového ramene jeřábu a vysokozdvižné plošiny. Dokumenty budou na místě uloženy až do příští opravy střechy.

autoři: Jana Házová , baj
Spustit audio

Související