Major Gagarin. Celý svět vyskočil od rozhlasu a zdvihl pohledy nahoru

9. duben 2021

Celý svět slyšel tu zprávu TASSu, celý svět zanechal hovoru, celý svět vyskočil od rozhlasu, zdvihl pohledy nahoru, zpíval Gustav Brom ve slavné písničce složené na počest letu prvního člověka do vesmíru.  Z prvního kosmonauta Jurije Alexejeviče Gagarina se tehdy 12. dubna 1961 stala bez nadsázky globální celebrita.

Obrázek prvního kosmonauta Jurije Gagarina sestavený ze signálů, které vysílala Mezinárodní vesmírná stanice ISS

Také Československo se o něj a jeho počin živě zajímalo. Svědčí o tom řada nahrávek v archivu Českého rozhlasu. Tehdejší Československý rozhlas se 12. dubna 1961 věnoval prvnímu člověku ve vesmíru celý den.  Vysílání rozhlasu se změnilo v proud rozhovorů, fejetonů, besed a reportáží, jejichž jediným tématem byl Gagarinův let.

Záruka míru – Sovětský svaz ve vesmíru

Reportéři z celé země zachycovali na své magnetofony reakce běžných občanů, kteří se tehdy srocovali u novinových stánků, kde si kupovali zvláštní vydání novin, přerušovali práci, aby mohli u rozhlasových přijímačů vyslechnout novinky o prvním pozemšťanovi ve vesmíru, diskutovali na ulicích.

Čtěte také

„Já su nadšen tím, že se to podařilo nám a Sovětskému svazu. (...) Patříme k tomu, ke všemu přece,“ říkal jeden z oslovených Brňanů.

Vyjadřoval tak mimo jiné skutečnost, že v závodech v dobytí vesmíru, které vedly USA a SSSR, a které byly součástí studené války, sovětská strana měla právě navrch a tím pádem celý socialistický blok s ní.

V rozhlase se zachovala reportáž o skupině mladých lidí, kteří šli hromadně pogratulovat k dobytí kosmu k sovětskému velvyslanectví.  Za doprovodu harmoniky tam zpívali budovatelské písně a skandovali: „Nová záruka míru – Sovětský svaz ve vesmíru! Huráá!“

Alexandrovič „Gygarin“?

Kromě reportáží z ulic a pracovišť vysílal tehdy rozhlas také četné besedy s odborníky na kosmonautiku a astronomii. Ani ty se neobešly bez ideologického balastu, bez řečí o tom, že jen v komunismu je možné, aby prostý člověk – Gagarin byl totiž původně slévač, vystoupal ke hvězdám.

Čtěte také

Na druhou stranu zde samozřejmě zůstalo dost prostoru na skutečně odborné informace. Z těchto diskusí je znát, jak bylo vysílání organizováno skutečně narychlo, bez přípravy, s ještě horkými zprávami.

Respondenti i redaktoři například občas komolí Gagarinovo jméno. Jednou o něm moderátor mluví jako o Juriji Alexandroviči, ačkoliv jeho otčestvo znělo Alexejevič. Jindy jeden z odborníků hovoří dokonce o Gygarinovi.

Nejsou si jisti, kde a jak vlastně přistál, dohadují se i o dalších podrobnostech. Nutno říct, že skutečný průběh přistání – totiž fakt, že se Gagarin katapultoval, Sověti ještě dlouho tajili.

S Gagarinem k rudým hvězdám

Rozhlas tehdy také informoval o improvizovaných akcích, které se na počest prvního kosmonauta konaly. V Praze se na mimořádném aktivu sešli například svazáci, kteří u příležitosti dobytí kosmu slibovali, že budou tak pilní jako Gagarin.

Ve Slovanském domě se zas konala akademie Člověk ve vesmíru, kde hovořila řada osobností z oblasti vědy a umění. 

Slavnostní příjezd Jurije Gagarina

Dlužno podotknout, že více než o oslavu kosmonautiky tu šlo o velebení komunismu a Sovětského svazu. 

Akademii zahájily verše básníka Michala Sedloně, v procítěném podání Josefa Chvaliny, které dnes už znějí spíš jako parodie. Zdaleka nejemotivnější projev tu držel matematik, člen akademie věd Arnošt Kolman. Mohutným hlasem hřímal na posluchače, že mají jít spolu s Gagarinem ke hvězdám: překonat přežitky a neřesti kapitalismu a s důstojností socialistického člověka pod vedením strany kráčet ke komunismu.

Celý pořad Veroniky Kindlové najdete v audiu.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.