Majitelé elektromobilů si nově mohou dobít svá vozidla v Krásné Lípě

8. listopad 2018 08:37

V Ústeckém kraji přibývá míst, kde se dají dobít elektromobily. Nová dobíjecí stanice funguje od 7. listopadu v Krásné Lípě na Děčínsku.

Použít ji mohou majitelé aut všech značek, dva stojany jsou totiž vybavené různými koncovkami.

Zařízení poblíž centra města má sloužit především návštěvníkům Českého Švýcarska, využít ho plánuje ale i sama obec.

Město Krásná Lípa mělo velký zájem o to, aby právě tam vyrostla dobíjecí stanice pro elektromobily, říká

Ta původní myšlenka vznikla, když jsem podobnou dobíjecí stanici viděl v Saském Švýcarsku, v Bad Schandau, kde si své auto dobíjel turista,“ vysvětluje nezávislý starosta Jan Kolář a dodává, že taková dobíjecí stanice může přinést výhody místním podnikatelům.

V Krásné Lípě začala fungovat dobíječka pro elektromobily

Řidič totiž asi nebude čekat na konec dobíjecího cyklu ve voze.

„Bude hledat nějakou náplň času, zajde si třeba na oběd nebo navštíví nějakou naši zajímavost, třeba Dům Českého Švýcarska, nebo půjde naplánovat někam výlet. V každém případě tu tak může utratit nějaké peníze,“ vysvětluje Kolář.

Krásná Lípa navíc v budoucnosti plánuje pořízení vozidla do technických služeb s elektrickým pohonem, takže by mohla stanici také využívat.

Majitelé elektromobilů jsou teď navíc osvobození od silniční daně, další výhody pro ně ministerstvo dopravy chystá. „Majitelé elektrických vozidel by mohli být osvobozeni od dálničních poplatků,“ říká mluvčí Lenka Rezková.

Elekromobilisté dobijí svůj automobil nejen u všech hlavních tahů, ale i ve městech. „Standardní nabíjecí stanice máme například i v obchodních centrech,“ upřesňuje mluvčí skupiny ČEZ Soňa Holingerová.

Síť dobíjecích stanic se v Česku pomalu rozrůstá, jen firma, která instalovala zařízení v Krásné Lípě, se chystá na začátku příštího roku postavit 100 dalších po celé zemi.

autor: dap
Spustit audio

Související