Lyžařské areály na severu Čech se už připravují na začátek letošní sezony

6. prosinec 2019 14:40

Lyžařské areály v Ústeckém kraji už se chystají na nadcházející sezonu. Třeba na ústecké Telnici zahájili zasněžování, na teplickém Bouřňáku se na něj připravují.

V obecním areálu Horní Podluží teď vysazují podél sjezdovky stromky. Ty by měly v budoucnu ochránit lyžaře proti větru.

„Oplocenka, kterou tu máme, je 15 metrů široká a 120 metrů dlouhá. Je to zábrana, aby nám vítr neodfoukával sníh, když zasněžujeme. Teď nám ho odfoukává až do Jiřetína,“ konstatuje nezávislý starosta Horního Podluží Petr Hoření.

Několik set mladých stromků by mělo celou sjezdovku ochránit proti větru. „Sázíme buky, duby, jasany, habry, javory, jeřáb a nějakou tu lípu,“ vypočítává.

Na zasněžování to v Horním Podluží ještě nevypadá. Teploty jsou sice příznivé, podle starosty ale zatím není dost vody. Loni se v Podluží lyžovalo až první týden v lednu.

Některé areály už začaly se zasněžováním

První sníh už ale mají třeba v Polevsku. „Poprvé jsme zasněžovali a čekáme na mráz, abychom, když to dobře dopadne, mohli mít ke 20. prosinci otevřeno,“ říká Petr Správka.

Zasněžování začalo už i na Telnici. „Zasněžujeme svah pro lyžařskou školu Kašpárek a Mevu,“ potvrdil Jindřich Holinger.

Na výrobu umělého sněhu se zatím připravují na Bouřňáku. Tam je teď na vrcholu -7 °C a mezi letošní novinky bude patřit vrcholová útulna, kde se budou moci lyžaři zahřát nebo si dobít telefon.

Na chomutovském Klínovci přípravy na sezónu také vrcholí – letošní novinkou bude vyhřívaná čtyřsedačková lanovka u sjezdovky Dámská.

Spustit audio

Související