Lvíčata vyhrála nad Rakouskem 3:1 a drží neporazitelnost

1. duben 2003

Česká fotbalová '21' ani ve čtvrtém kvalifikačním utkání o EURO 2004 neztratila body. Po přesvědčivém vítězství na půdě Nizozemska 3:0 dnes naši mladíci potvrdili svou suverenitu domácí výhrou 3:1 nad Rakouskem. Branky našeho výběru si připsali Lička, Kobylík a v poslední minutě Slepička. Jediný úspěch soupeře zaznamenal Kienast.

V úvodu vyřešil nebezpečnou akci hostujícího Parapatitse po předešlém vlastním zaváhání Schuster a už v sedmé minutě udeřili domácí. Trojan prostrčil do uličky míč Ličkovi a syn kouče jednadvacítky Wernera Ličky bez potíží překonal gólmana Hanse- Petera Bergera. Jenže vzápětí nacentroval z levé strany před českou branku Sturm a nekrytý Kienast přesnou střelou k tyči vyrovnal. Ličkovi svěřenci pak převzali opět iniciativu, využívali děr v soupeřově obraně, ale šance nezužitkovali. Nejdříve Svěrkošův pokus z úhlu odvrátila rakouska obrana, poté ránu kanonýra Baníku Ostrava vyrazil Berger na roh. První čtvrthodinu uzavřela obrovská Trojanova možnost. Svěrkoš prodloužil balón za obranu, na hráče Schalke 04 beci zapomněli, ale rakouský brankář byl znovu na místě.

Neprosadili se ani Trojan s Kobylíkem, ale záložník Štrasburku ve 32. minutě už vrátil českým barvám vedení. Na Kobylíkovu střelu k levé tyči byl Berger krátký. Domácím pak zatrnulo po Schusterově teči, která skončila těsně vedle vlastní branky. V závěru poločasu opět zatápěl českým tým soupeři. Po Burešově zakončení vyhlavičkoval míč z brankové čáry Jerkovic a na poslední chvíli zachraňovali rakouští zadáci situaci i v poslední minutě. Úvod druhé půle už tak bohatý na nebezpečné situace nebyl. Až v 59. minutě po Kobylíkově přihrávce mířil těsně vedle Schuster. Rakušané z ojedinělých brejků českou obranu nepřekonali a sami měli štěstí, že neinkasovali potřetí. Jun, který nahradil Svěrkoše, totiž nejdříve hlavičkoval do břevna a jeho následnou dorážku chytil Berger. Rakušané se sice snažili přitlačit soupeře, ale k ohrožení brankáře Laštůvky se nedostali. Čeští mladíci naopak v závěru kontrolovali hru a bez obtíží hájili jednobrankový náskok. V nastaveném čase definitivně rozhodl krásnou ranou střídající Slepička. Střela libereckého útočníka se odrazila od břevna za brankovou čáru.

Česká republika '21' - Rakousko '21' 3:1 (2:1)

Branky: 7. Lička, 32. Kobylík, 90. Slepička - 9. Kienast.
Rozhodčí: Mustafa - Bahattin, Bülent (všichni Tur.).
ŽK: Trojan - Kulovits, Köhrer.
Diváci: 1760.

Tabulka:

1. Česká republika 12 bodů
2. Rakousko 7
3. Bělorusko 6
4. Nizozemsko 1
5. Moldavsko 0

autor: vbi
Spustit audio