Lůžková část dětského oddělení nemocnice v Žatci je už měsíc otevřená. Lékařů je ale stále málo

2. duben 2019

Udržet potřebný počet kvalifikovaných lékařů – to je trvalý problém, se kterým se potýká nemocnice v Žatci. Na trhu práce jich je málo a hodně z nich dává přednost renomovaným zařízením v Praze.

V Žatci se i přesto povedlo od března obnovit provoz lůžkového dětského oddělení, které loni přerušilo činnost právě kvůli nedostatku odborníků. Stále zavřená ale zůstává porodnice.

„Když se otevírá oddělení s úplně jiným personálem, tak problémy jsou – jednak je kritický nedostatek kvalifikovaných lékařů, nad těmi novými je nutno vykonávat kvalifikovaný dozor. Kdokoli vypadne, tak je to katastrofa. Ti lékaři, kteří nemají atestaci, musí navíc absolvovat povinná kolečka na jiných pracovištích,“ popisuje situaci primář dětského oddělení Jiří Biolek.

Na dětském oddělení teď pracují čtyři lékaři, včetně primáře, kterému je 70 let. Hledání a doplňování pediatrů do potřebného počtu trvalo téměř tři čtvrtě roku.

Nemocnice v Žatci, dětské oddělení

Problém se zajištěním odborného personálu se tak může kdykoli objevit znovu, a to nejen na dětském oddělení. Zajišťování a udržování lékařů je totiž neustálý boj.

„Zápasíme s nedostatkem středního zdravotního personálu, každé to oddělení je v podstatě na hraně. Nemáme žádné rezervy, protože pracovní trh totálně zkolaboval a žádní volní lékaři na trhu práce nejsou,“ krčí rameny ředitel žatecké nemocnice Jindřich Zetek.

Kvůli nedostatku lékařů je už téměř rok uzavřená porodnice, a v nejbližších měsících se určitě otevírat nebude.

autor: Libor Želinský
Spustit audio

Související