Lužickými horami právě projíždí mezinárodní ženský cyklistický závod Tour de Feminin

12. červenec 2019

Mezinárodní ženský cyklistický závod Tour de Feminin odstartoval ve čtvrtek 11. července v Krásné Lípě. Lužickými horami, kudy závod vede, se jede pět etap – ta poslední v neděli 14. července.

Z Křinického náměstí v Krásné Lípě odstartovalo ve čtvrtek 158 závodnic na první etapu mezinárodního ženského cyklistického závodu Tour de Feminin. Na 32. ročník letos dorazilo 28 týmů.

Proč je závod ryze ženský, to vysvětlil zakladatel a ředitel závodu Jiří Vích: „Pro ženy tady těch závodů moc není, a ty ženy jsou takové vděčnější, než ti muži. Začínali jsme v roce 1988 takovým malinkým závodem, a nikdy bychom nepředpokládali, že se to rozroste do takového formátu.“

Závod je pro cyklistky důležitý i proto, že patří do seriálu světového poháru. Což mi potvrdila i jedna z českých závodnic, Viktorie Marchnerová z týmu Mix Team CykloTrener.

„Když to tak vezmu, tak celou sezónu se připravuji na tento závod, takže víceméně ano. Je tady dost velká konkurence, problémy můžou nastat s kolem, to se snad hollkám vyhne, a trochu se bojím těch kopců – těch je tady taky dost,“ shrnuje.

Omezení dopravy znamenalo samozřejmě komplikace pro řidiče.

„Najdou se samozřejmě tací, kteří si stěžují. Nicméně ten závod je velmi prestižní, i zajímavý pro místní obyvatele, takže se to vždy všechno zvládne. Všichni jsme pozitivně naladění, ten závod sem prostě patří,“ dodává Romana Kořínková z krásnolipského informačního střediska.

Sportovkyním tedy nic nebránilo, aby vyrazily na trať. Ta se sice příliš nemění, ale rozhodně není z nejjednodušších.

„Tady si nemáte co vybrat – buď jedete kolem Šluknovského výběžku, nebo kolem Jetřichovic, takže ta struktura toho závodu je dost náročná a kopcovitá,“ shrnuje zakladatel a ředitel závodu Jiří Vích.

Pokud tedy patříte mezi fanoušky cyklistiky, až do neděle máte šanci navštívit nějakou z etap závodu. Pro bližší informace sledujte webové stránky Tour de Feminin.

autor: Michael Kliment
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.