Lukáš Jelínek: Fialova koalice sama dláždí Babišovi chodník zpátky do Strakovky

25. červen 2022

Kdyby dnes opozice vůbec nic nedělala, rozprchla se na dovolené nebo seděla v parlamentu se založenýma rukama, i tak by sílila. Vládní koalice jí sama žene vodu na mlýn. Přesto jsou reprezentanti hnutí ANO čiperní jako rybičky.

Ve Sněmovně i bez obstrukcí dlouhé hodiny grilovali Fialův kabinet kvůli rušení elektronické evidence tržeb, která podle nich pročistila podnikatelské prostředí a přinášela miliardy do státního rozpočtu, i kvůli nízkým platbám za státní pojištěnce, které se prý podepíší na kondici zdejšího zdravotnictví.

Čtěte také

Předseda Andrej Babiš se pak v médiích soustředil na kritiku kabinetu za nedostatečnou reakci na inflační a energetickou krizi i na líčení Starostů a nezávislých coby korupčního a kokainového doupěte. Neváhal ani položit rovnítko mezi STAN a organizovaný zločin.

Kdo si všiml jeho zvýšené údernosti, ba agresivity, může získat pocit, že Babiš využívá těch několika měsíců, které zbývají do soudního přelíčení v kauze Čapí hnízdo, k politické ofenzívě. Potom bude roli toho naháněného hrát zase on. Koaliční předáci by si však měli dát při porovnávání kostlivců ve svých skříních a v almaře hnutí ANO pozor.

Opoziční zrcadlo

Čtěte také

Než Babiš přišel do politiky, řídil se zásadou „vše pro firmu“. Zlí jazykové tvrdí, že mu to vydrželo i po vstupu do vlády. Jisté je, že si ušil z ostudy kabát. Veřejnost si ale už na jeho počínání více méně zvykla. Zato družina okolo lobbisty Michala Redla vesele expandovala.

Informace o jejím působení v pražském dopravním podniku, Všeobecné zdravotní pojišťovně nebo při správě středočeských silnic patrně odkrývají pouze špičku ledovce. Své lidi dosazovala, kam to jen šlo, spojence měla i v policii a justici.

Zdaleka nejde pouze o lokální případ, jak nás koalice přesvědčuje. Pro STAN může být přímo likvidační. Když kolem hnutí ANO začala zapáchat brněnská Stoka, zrušilo raději celou svoji městskou organizaci. V případě Starostů by asi ani to nestačilo, vždyť Redl přišel ze Zlínska a bylo by s podivem, kdyby své triky nezkoušel s politickým krytím i tam.

Čtěte také

Hlavně je však rozdíl mezi voliči ANO a STAN. Babiš má velké a pevné jádro věrných, kteří mu tolerují kde co. Starostové se ale spolu s Piráty sami pasovali na bojovníky proti korupci, klientelismu a za transparentní politiku. Jejich elektorát je spíše vlažný, přelétavý a háklivý na jakékoli nepravosti. Hájit se tím, že Babiš má na hlavě větší hroudu másla, je tudíž nepřesné a neúčinné. Strašit lze leda návratem hnutí ANO k moci, kdyby se vládní bárka rozkymácela příliš.

Však mi také jedna posluchačka napsala, že omílání afér Starostů v médiích nahrává opozici a ještě více rozvrací společnost. Na to ale měl myslet především jejich předseda Vít Rakušan, když mu ani pět let nestačilo, aby přeťal novináři popsané vazby mezi svými vlivnými kolegy a Redlem. Při výměně policejního prezidenta byl podstatně rychlejší.

Lukáš Jelínek

Navíc tady se nehraje čistě jen zápas mezi vládou a opozicí. Byli by to hloupí kmotři, kdyby se soustředili na osedlání jediné strany. Z funkcí se sice poroučejí politici STAN a TOP 09, avšak firmy, k nimž vedou od Redla a spol. vlákna, najdeme i mezi sponzory ODS či hnutí ANO. Upozornění na infiltraci politiky organizovaným zločinem nemá společnost rozklížit, nýbrž vyburcovat, aby si nenechala demokratickou politiku a právní stát ukrást.

Opoziční zrcadlo má pro politickou soutěž význam, i když jej nastavují ti, co zdaleka nejsou vzorem dokonalosti, férovosti či morálky. Třeba se v něm hnutí ANO dozví i něco o sobě. Pokud ale chce Fialova koalice přežít, musí brát své prohřešky mnohem vážněji než dosud. Jinak vydláždí Babišovi chodníček do Strakovky či na Hrad sama.

Autor je politický analytik

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.