Luboš Palata: Premiér Babiš dal přednost summitu EU přes Senátem. Dobře udělal

11. prosinec 2020

Andrej Babiš (ANO) to neměl nikdy slibovat a český Senát to po něm neměl nikdy chtít. Řeč je o slibu premiéra Babiše, že se bude účastnit čtvrtečního projednávání daňového balíku v Senátu tak dlouho, jak to bude potřeba.

A dá tomu přednost před summitem Evropské rady v Bruselu. Při vší úctě k druhé komoře českého parlamentu i k důležitosti daňového balíku se to nikdy nemělo stát.

Čtěte také

A to přesto, že Babiš byl v Senátu ve zvláštní pozici nejen předsedy vlády, ale současně i v roli poslance, který daňový balík jako svůj vlastní návrh zákona předkládá. I tak se nikdy nemělo stát, aby opozicí ovládaný Senát Babiše s jeho cestou na summit Evropské rady vydíral. A hrozil, že když Babiš při celém projednávání nebude, bude schvalování daňového balíku přerušeno a odloženo.

Andrej Babiš pronesl k zákonu v Senátu ve čtvrtek úvodní projev a po asi dvou hodinách se zvedl, omluvil se, že k jeho zastupování v Bruselu by vzhledem ke složitosti témat jeden premiér jednoho členského státu nestačil, a na summit ještě před polednem odletěl a stihl tak vše podstatné.

Babiš výjimečně jako státník

Andrej Babiš v tomto případě ani nepřeháněl, ani nekličkoval, ale konal povinnost, kterou jako předseda vlády této země má. V Bruselu se totiž na summitu lámal osud rozpočtu ve výši 1,8 bilionu eur. O obrovské peníze šlo i při schvalování klimatického cíle snížení emisí o 55 procent do roku 2030.

Čtěte také

Zásadní význam měla i celounijní koordinace rozdělování vakcíny proti koronaviru, velmi důležité byly i informace o průběhu vyjednávání a dalším postupu v otázce brexitu. Prostě, zatímco někdy jsou summity takové, že je těžké v nich najít zásadní informaci s velkou důležitostí pro české občany, teď jich tam byla celá spousta a přítomnost premiéra na jednání byla nutná.

V Senátu z opozičních řad také zazněla námitka, že Babiš se přece mohl nechat na summitu zastupovat prezidentem Milošem Zemanem. Vzhledem ke zdravotnímu stavu hlavy státu to znělo téměř jako zlomyslnost. Ale i kdyby to Zemanovi jeho stav dovoloval, bylo by to pro zájmy České republiky špatně. Když kvůli ničemu jinému, tak proto, že Zeman, na rozdíl od české vlády, podporuje kabinety v Polsku a Maďarsku v jejich vetu rozpočtu EU kvůli podmínce právního státu.

Luboš Palata

Kdyby se Praha přidala v tomto sporu k Varšavě a Budapešti, jak to ve středu na pražské schůzce s polským prezidentem Andrzejem Dudou požadoval Zeman, byla by to pro Česko katastrofa. Politická i reputační.

Proto, pánové senátoři prominou, bylo jen dobře, že Babiš na summit místo vysedávání v Senátu nakonec včas odletěl. Zachoval se výjimečně jako státník, zatímco Senát tady nepřekročil svůj český stín.

Autor je komentátor Deníku

autor: Luboš Palata
Spustit audio