Lovosice: Opakované veřejné projednání vlivu dálnice D8 na životní prostředí mnoho lidí nepřitáhlo

19. listopad 2019 08:57

Necelých 90 minut trvalo v Lovosicích opakované veřejné projednání vlivu dálnice D8 na životní prostředí. Silničáři totiž musí po rozsudku nejvyššího správního soudu projít znovu povolovacím procesem pro téměř 5kilometrový úsek dálnice na Ústecku. D8 je přitom téměř 3 roky v provozu.

Podle zpracovatele dokumentace pro posouzení vlivu na životní prostředí Tomáše Šikuly je opětovné posuzování d8 výjimečné.

„V České republice se EIA ještě nikdy nedělala na provozovanou stavbu. Je to unikát i v rámci Evropy. Nicméně ta stavba je velmi podrobně sledovaná po celou dobu – jak ze strany nevládních organizací a obcí, tak ze strany úřadů, protože jsme na území CHKO, takže jsme při zpracování EIA zjistili, že ta stavba byla opravdu velmi pečlivě realizovaná, byla snaha to životní prostředí ovlivnit co nejméně,“ shrnul Šikula.

Aktuálně posuzovaná část dálnice získala první kladné posouzení vlivu stavby na životní prostředí téměř na den přesně před 23 lety. Jak bude současný proces vypadat dál, zatím nechtěl Tomáš Gross z Ředitelství silnic a dálnic komentovat.

Opětovné posouzení vlivu dálnice na životní prostředí nechávají silničáři proběhnout kvůli verdiktu Nejvyššího správního soudu. Ten totiž uznal oprávněnost žádosti organizace Děti Země o obnovu stavebního řízení, které úřady opakovaně zamítaly. Teď tak musí silničáři projít celým řízením znovu.

Nikdo z organizace Děti Země na veřejné projednání nepřišel. Připomínky ale přednesl Lukáš Blažej ze spolku Ústecké šrouby. Týkaly se například trasy dálnice nebo škod způsobených solením při zimní údržbě.

Výsledek posouzení vlivu D8 na životní prostředí očekává ministerstvo životního prostředí do konce tohoto roku.

autor: Jan Bachorík
Spustit audio

Související