Loví jako za starých časů – na leč jdou jen se psy, tesáky a oštěpem

29. prosinec 2020 09:33

Netradiční způsob lovu zvěře praktikují takzvané lovecké smečky. Jsou to skupiny naháněčů, kteří pracují společně se svými psy a nepoužívají střelně zbraně. Vlastníci honiteb si je najímají, aby jim v leči nahnali zvěř směrem ke střelcům. Se smečkou Křivoklátský Bull jsme se vypravili na lov zvěře do Krušných hor.

Sešli jsme se s loveckou smečkou Křivoklátský bull na Dlouhé Louce nad Osekem. Je brzy ráno, všude je mlha a smečka připravuje svoje psy do terénu, tedy do leče.

Členové lovecké smečky jsou tady, aby nahnali se svými psy zvěř na lovce.

„Celkem je tady 20 psů, jsou to vlastně takoví vrcholoví sportovci – jsou skvěle fyzicky připravení, mají rozsáhlé zkušenosti a umí mezi sebou perfektně spolupracovat,“ vysvětluje vůdce smečky Jiří Růžička.

Lovecká smečka Křivoklátský bull

Ještě před lovem dostanou psi speciální vesty, které je chrání před zvěří. Na krku pak mají GPS vysílačky.

Ve smečce jsou bullteriéři, jejichž vesta váží třeba i kilo, ale i lehcí a hbití parson russel teriéři.

Při leči na sebe naháněči volají, aby neustále věděli, kde kdo je.

„V téhle leči se asi něco ulovilo, a ti psi to najdou,“ usmívá se Milan Dařina. Tenhle chlapský styl lovu provozuje už několik let. „Přijde mi to férovější – to lovectví, ta zvěř, ten kontakt s přírodou. Jsi v tom prostě víc, než když jen někde sedíš a na 300 metrů něco pozoruješ,“ vysvětluje.

V nejzazším případě mohou lovci použít k doražení zvířete i chladnou zbraň

Zvěř se podařilo nahnat přímo na střelce, proto dnes naháněči nemuseli použít ani lovecký tesák nebo kopí na divočáky, kterému se říká kančí pero. „Co se týče té chladné zbraně, tak ta se používá jen v krizových situacích,“ dodává vůdce smečky.

Samotný lov chladnou zbraní je u nás zakázaný – lovci ji mohou použít jen proto, aby ochránili svého psa.

Když je kolem raněného kusu několik psů, není dobré po zvířeti střílet. Jednak se do rány mohou připlést psi, nebo by výstřel mohl poškodit citlivý psí sluch.

Spustit audio

Související