Louny se pyšní jedním z vrcholných děl pozdní české gotiky – chrámem svatého Mikuláše

3. duben 2019

Na nejvyšším bodě historické části Loun se nachází od 16. století římskokatolický farní chrám svatého Mikuláše. Jde o jedno z vrcholných děl pozdní české gotiky. Je to také poslední stavba významného architekta Benedikta Rejta.

Na nejvyšším bodě historické části Loun se nachází od 16. století římskokatolický farní chrám svatého Mikuláše. Původně však na místě stával kostel Povýšení svatého Kříže.

Z dobových pramenů totiž víme, že Louny postihl 25. března 1517 katastrofální požár, který zničil téměř celé prosperující královské město. Naštěstí obnova místa velmi rychle začala a za štědré podpory královské pokladnice.

Kostel sv. Mikuláše v Lounech

Lounští nějaký čas marně hledali stavitele nového chrámu. Vše se obrátilo, když představitelé města oslovili Benedikta Rejta, předního německého královského stavitele, který mimo jiné postavil i slavný Vladislavský sál na Pražském hradě.

Chrám byl dokončen roku 1538. Avšak Benedikt Rejt se dokončení nedočkal, protože při jedné z návštěv města onemocněl a 30. října 1534 v Lounech zemřel. Pochovaný je přímo v kostele.

Spustit audio

Související