Loňská neúroda a vysoké náklady komplikují chmelařům hospodaření. Letošní rok pro ně bude zásadní

28. duben 2023 10:43

Loňská neúroda a vysoké náklady dostávají některé chmelaře do ztrát. Pěstitelé z Ústeckého kraje mluví o tom, že letošní rok bude pro jejich hospodaření zásadní. Potřebují dobrou úrodu. V roce 2022 byla oproti předchozímu roku poloviční. Nafta, hnojiva nebo energie ale podražily.

„Zatím nám ty jarní práce jdou perfektně. To, že nám teď trochu prší, vůbec nevadí,“ pochvaluje si vedoucí chmelařství u Stekníku na Žatecku Jaroslav Pokorný.

Vzpomíná přitom na horký a suchý přelom loňského jara a léta, kdy navíc podražila hnojiva, nafta i elektřina. „Rok 2022 se vůbec nepovedl, pro chmelaře to byla katastrofa,“ konstatuje. Pokud by se nepovedl ani letošní, mluví chmelaři o problému. „Museli bychom hodně přemýšlet, co s tím – jestli bychom třeba snižovali plochu, což bych dost nerad,“ dodává Pokorný.

Zemědělské družstvo v Ročově na Lounsku chmelnice letos o 13 hektarů rozšířilo, někde ale místo dvou drátků zavádějí jenom jeden. Podle ředitele Josefa Frice tak sníží náklady při sklizni. „Abychom šli proti těm nákladům, tak máme asi na 40 hektarech po jednom drátku. Sklizeň pak bude rychlejší a něco ušetříme i na těch jarních pracích,“ vysvětluje.

Někteří chmelaři neúrodný rok využili pro přesázení chmelnic, jako třeba v Liběšicích poblíž Úštěku. Tamní chmelařství řídí Ondřej Opočenský. „Ty horší, starší porosty, které měly větší mezerovitost, jsme zlikvidovali,“ shrnuje. Plochu chmelnic snížili zhruba o čtyři hektary, ale s pěstováním chmele končit nechtějí. „Jsme na tom moc velcí srdcaři, abychom to položili jen tak bez boje,“ krčí rameny Opočenský.

Ministerstvo zemědělství chmelaře podporuje

Mírná redukce chmelnic se týká i dalších chmelařství v republice. „Bude tam o 50 hektarů méně, v celé republice bude tedy chmel zhruba na 4900 hektarech,“ přibližuje Luboš Hejda, předseda Svazu pěstitelů chmele České republiky.

Pěstitelé chmele mohou o různé podpory žádat ministerstvo zemědělství. To také od příštího roku plánuje zvýšit příspěvek na prevenci proti šíření virových a bakteriálních chorob chmele.

Spustit audio

Související