Loni vyhořel, brzy ale vstane z popela. Majitelka se rozhodla zámeček Dvojhradí ve Mstišově obnovit

19. březen 2019

Při výletu do obory ve Mstišově na Teplicku si lidé mohli dát třeba oběd v zámečku Dvojhradí. Od konce loňského září (26. 9. 2018) to už ale neplatí – zámeček tehdy skoro celý shořel. Kriminalisté příčinu požáru ještě vyšetřují.

Majitelka zámečku Alena Nováková už připravila plány na obnovu. Sama bydlí v domě hned naproti oboře od 50. let minulého století. Restauraci v zámečku si v roce 1993 nejdřív pronajala a později ho celý od Lesů České republiky koupila. Proč začalo hořet, si nedokáže vysvětlit.

„Nevíme, co se stalo. Hořet začalo ve středu v noci, přitom v pondělí a úterý bylo zavřeno. Všechno bylo vypnuté, vůbec si to nedokážeme vysvětlit,“ shrnula Alena Nováková.

Zůstalo pouze zděné přízemí. První patro, podkroví i střecha lehly popelem. Ani devastující požár ale paní Novákovou neodradil.

„Máme připravený projekt ve spolupráci s památkáři. Potřebujeme vyjádření od policie, posouzení projektu… Pak budeme žádat o stavební povolení – odhaduji tak do 4 měsíců. Samotná rekonstrukce by měla začít v létě, odhadem by měla stát kolem 4,5 milionu. Nevíme, kolik nám pojišťovna dá, ale nepočítáme s tím, že by nám pojistné plnění pokrylo celou částku,“ popisuje Alena Nováková.

Účet veřejné sbírky na obnovu zámečku Dvojhradí ve Mstišově: 558 118 8359/0800

Rekonstrukci tak bude muset hradit i z vlastních prostředků a věří, že pomůže i veřejná sbírka.

Spustit audio

Související