Loni vyčistili těžaři na Mostecku 2 miliony kubíků vody. Letos jí bude zřejmě ještě víc

7. červenec 2020 09:46

Za loňský rok vyčerpali těžaři z uhelných lomů ČSA a Vršany na Mostecku tolik vody, kolik by stačilo k naplnění přehrady Bedřichov v Jizerských horách. Letos jí bude zřejmě víc.

Díky srážkově bohatším měsícům totiž za prvního půl roku přečistili těžaři dvakrát tolik vody než za stejné období loni. Upravená voda z uhelných lomů pak zlepšuje průtok v řece Bílině.
„Minulý rok jsme na této úpravně důlních vod zpracovali 2 miliony kubíků vody. Letos je to množství oproti stejnému období dvakrát až třikrát větší,“ vysvětluje Tibor Jakubašek, který má na starosti úpravnu důlních vod.
Díky vlastním nádržím jsou těžaři schopni i zmírnit například intenzivní přívalové srážky.
„Minulý víkend napršelo na lomu ČSA 30 milimetrů srážek. Pořád vodu z lomu vyčerpáváme, pořád ji zpracováváme. Vyčerpání bude trvat ještě tak dva až tři dny, zpracování tak týden, možná 14 dnů,“ shrnuje Jakubašek.

Na místě současného lomu ČSA vznikne vodní nádrž

Jen loni zpracovala úpravna důlních vod z uhelného lomu Vršany a ČSA tolik vody, kolik by zhruba stačilo k naplnění přehrady v Bedřichově v Jizerských horách.
Vodní nádrž přitom za několik let vznikne i na místě současného lomu ČSA. Aktuálně se řeší, kolik vody v budoucím jezeru bude.
„Máme schválenou první variantu nižší hladiny, varianta vyšší hladiny je stále ještě ve hře,“ vysvětluje Eva Maříková ze Sev.en energy.
Vlastní lom ČSA má ukončit těžbu zhruba za 5 let. Pak se naplno rozjede jeho rekultivace.

autor: Jan Bachorík
Spustit audio

Související