Loni i letos se protestovalo proti spalování ostravských kalů u Litoměřic

18. prosinec 2012

Lidem na severu není jedno, v jakém životním prostředí žijí. Na přelomu loňského a letošního roku to dali najevo při protestech proti dovozu, skladování a pálení ropných kalů z Ostravska u Litoměřic.

Petice, protesty, demonstrace. Tak reagovali lidé, když se dozvěděli, že se na severu Čech bude skladovat a taky spalovat sto deset tisíc tun ropných kalů z Ostravska.

Kontroverzní obchod s nebezpečným odpadem, laxní postoj kraje, ale nejvíc obavy ze zhoršení životního prostředí - to vše přivedlo lidi k peticím i protestním akcím. „Rozhodně nesouhlasím s tím, aby se tady likvidovala špína, která vzniká někde jinde.“ řekl Českému rozhlasu Sever na dubnové demonstraci před čížkovickou cementárnou, kam se upravené kaly dovážejí z litvínovské skládky Celio, Stanislav Lada z Litoměřic.

Demonstrace v Litoměřicích proti pálení kalů v chemičce Lafarge

„My prostě chceme, aby to probíhalo v korektním, slušném a čestném jednání," odůvodňoval iniciativu proti kalům Libor Pisklák. Cementáři argumentovali výsledky akreditované veřejné spalovací zkoušky: „Veškeré zákonné limity byly splněny a v mnoha případech to bylo mnohonásobně pod tím limitem.“ sdělil Jan Votava.

Totéž opakuje s odstupem času, kdy už emoce kolem kalů opadly, zástupkyně cementárny Milena Hucanová. V Lafarge si prý kontroloři podávají dveře: „Hned v březnu jsme měli tři kontroly... Od dubna do listopadu k nám chodí pravidelně pracovníci obchodní inspekce... Výsledky jsou výborné.“ konstatuje Hucanová.

Co cementáři vypouštějí do ovzduší si mohou lidé ověřit na webovém imisním monitoringu cementárny. Od března do listopadu prošlo cementářskou pecí zatím jedenáct tisíc tun upravených kalů. Geobal 4 jim vystačí na pět let. „Co se týká zbytku kalů v Ostravě, my už jsme několikrát deklarovali, že další kaly brát nebudeme.“

I když se dříve jejich část na sever Čech dostala a spaluje se tu, rozhodně nepřišla iniciativa proti kalům vniveč, tvrdí Libor Pisklák. Ukázala, že lidem není jedno, jak se s nebezpečnými odpady v našem státě zachází. „Pro nás je podstatné, že se spalování velice přísně kontroluje, přísně se kontroluje stav kalů na litvínovské skládce a udělala se řada dalších opatření. Díky veřejnému tlaku – jinak by to asi nebylo.“ myslí si Pisklák.

Kontroloři chodí pravidelně také na skládku Celio u Litvínova, kde ropné kaly z Ostravy skladují. Ani tam zatím na žádné porušení pravidel nepřišli.

autor: Miroslav Zimmer
Spustit audio