Lobby, nebo správné rozhodnutí? Kvůli Labskému údolí pohrozila Evropská komise sankcemi

Evropská komise pohrozila Česku pokutou kvůli tomu, že nezařadilo dvě místa na seznam chráněných území. Jedním z nich je Labské údolí, kde vláda stále počítá se stavbou jezu. Vodní stupeň by prý zajistil celoroční splavnost řeky.

Vláda neschválila zařazení Labského údolí a lokality Louky u Přelouče na seznam Evropsky významných lokalit. Podle Mariana Páleníka z Přátel přírody je nezařazení údolí Labe čistě účelové. O tom, že Natura 2000 bude v té lokalitě vyhlášena, je už rozhodnuto. „Jezařská lobby o tom ví. Z jejich strany jde o jednoznačný kalkul,“ domnívá se.

S jeho slovy ale nesouhlasí Lukáš Hradský ze společnosti Evropská vodní doprava. Ochrana oblasti byla podle jeho názoru vyhlášena na základě falešných výsledků. „Vláda proto rozhodla správně. Myslíme si, že je třeba, aby ministerstvo životního prostředí provedlo seriozní výzkum a na jeho základě by mělo dojít k rozuzlení,“ tvrdí.

Čtěte také


Co je Natura 2000?
Jde o soustavu chráněných území, kterou společně vytvářejí státy Evropské unie. Je určena k ochraně nejvzácnějších a nejohroženějších druhů živočichů, rostlin a přírodních stanovišť.
Pod ochranu Natury 2000 spadá na území celé Evropské unie 253 nejohroženějších typů přírodních stanovišť, 200 druhů živočichů, 434 druhů rostlin a 181 druhů ptáků. V Česku se z toho vyskytuje 58 typů přírodních stanovišť, 55 druhů živočichů, 16 druhů rostlin a 65 druhů ptáků.

Jenže Evropská komise pohrozila Česku sankcemi kvůli porušení evropského práva. V extrémním případě by se celá záležitost mohla dostat k evropskému soudu a Česká republika by přišla o některé dotace.

„Do konce března předložíme vládě návrh řešení. Jsou dvě. Jedna možnost je lokalitu zařadit, druhá znamená zdůvodnit, proč jsme obě lokality nezařadili. Z nich si vláda jednu vybere,“ nastiňuje řešení ministr životního prostředí Richard Brabec z hnutí ANO.

Česká republika má dva měsíce na vysvětlení, proč lokality na seznam nezařadila.

autoři: šše , dap
Spustit audio