Litvínovští strážníci nabízejí zájemcům označení kol „forenzním kódem“. Proti zlodějům

23. červenec 2018 14:12

Městská policie v Litvínově nabídne zájemcům od středy (25. 7.) tzv. forenzní označování jízdních kol. Strážníci při něm nanesou unikátní kód z mikroteček na rám kola. Kód, který není okem viditelný, pak uloží do národního registru. Zvyšuje se tím pravděpodobnost, že se kradené kolo dostane zpět do rukou majitele.

„Ta tuto tyčinku se nabere neprůhledná, neviditelná hmota, obsahující takové mikrotečky. A ta hmota se tou tyčinkou pak na některé části kola nanáší,“ ukazuje strážník Miroslav Mojžíš pomůcky, který na rám kola vytvoří tzv. DNA kód. Ten je pouhým okem neviditelný. Přečíst ho je možné jen pomocí UV lampy nebo mikroskopu.

Viditelné jsou ale kulaté samolepky o průměru zhruba čtyři centimetry. Případného zloděje mají varovat, že je kolo forenzně označeno.

Zájemci o označení kola jezdí na městskou policii už od počátku prázdnin, odkdy měla bezplatná služba začít fungovat. Kvůli zpoždění dodávky z Itálie ale začnou strážníci značit kola až od středy 25. července.

„Kola budeme označovat zhruba do konce září. V zimě se to neprovádí, protože je potřeba, aby byly nějaké podmínky, například to kolo musí být čisté. Celé to značení trvá asi 20 minut,“ doplňuje velitel litvínovských strážníků Zdeněk Urban.

V případě krádeže kola existuje velká pravděpodobnost, že se kolo vrátí do rukou svého majitele.

„Bude evidované u nás, kde budou i údaje o majiteli kola. Bez údajů o majiteli pak půjdou údaje o kole do národní databáze. Pokud dojde k odcizení kola a majitel nám to oznámí, zadáme do databáze informaci o tom, že to kolo bylo ukradené,“ vysvětluje strážník Miroslav Mojžíš.

Kromě jízdních kol nabízí litvínovští strážníci i označení například invalidních vozíků.

autor: Jan Beneš
Spustit audio

Související