Litvínov váhá, jaký systém využije k varování občanů při nebezpečí. Most už vybral SMS zprávy

16. říjen 2015

Litvínov hledá způsob, jak včas varovat obyvatele města i přilehlých obcí v případě nenadále události. Při letní havárii v Unipetrolu, který leží v těsné blízkosti města, informovala jeho obyvatele městská policie. Podle místních to ale bylo málo. Sousední Most už má jasno - vybral si systém hromadného odesílání SMS zpráv.

„Chtěla bych, aby město zřídilo nějaký informační systém pro své obyvatele v případě takových havárií, jako byla ta Unipetrolu v létě. Je mi jedno, jestli to bude formou SMS anebo místním rozhlasem, hlavně aby to fungovalo,“ říká paní Jarmila z Litvínova.

Litvínov teď žádný varovný systém nemá. Při poslední havárii v blízkých chemických závodech informovala obyvatele města městská policie. Radnice zvažuje buď hromadné zasílání SMS zpráv anebo vybudování místního rozhlasu. Oba systémy by musely pokrýt nejen samotný Litvínov, ale i okolní obce.

„Máme určité představy - analyzovali jsme, co je teď v současné době na trhu. Na příští radě města by rada měla rozhodnout, kterou z těch variant rozpracovat,“ vysvětluje starostka z hnutí ANO Kamila Bláhová.

Most se rozhodl pro SMS

V sousedním Mostě už mají jasno. Zvolili hromadné SMS. Vysvětluje mluvčí města Alena Sedláčková: „Ti, kteří se do toho systému přihlásí, registrují se dobrovolně, tak by dostali SMS, že se něco děje.“

Do systému je možné se registrovat zdarma prostřednictvím webu mosteckého magistrátu, zájemci mohou také vyplnit formulář na magistrátu nebo ho najdou v radničním tisku. Možná je také registrace zasláním SMS, za kterou každý zaplatí jen tolik, kolik platí za běžnou SMS. Jinak je služba zcela zdarma.

Most ji ale vnímá jen jako doplňkovou. „My budeme využívat internet, Facebook, a v případě, že to bude nutné, i městskou policii apod. Těmi SMS nenahradíme ten stávající způsob komunikace, jen ho rozšíříme, obohatíme,“ vysvětluje Sedláčková.

Podle odborníků je nejlepší používat jak místní rozhlas, tak SMS

Most zaplatí za službu řádově desítky tisíc korun ročně. Podle některých expertů na bezpečnost by bylo ideální, kdyby města využívala oba systémy, tedy hromadné SMS i místní rozhlas.

Myslí si to i Marian Angelikov, který se bezpečnostními systémy zabývá: „Nevýhody místního rozhlasu jsou v podstatě velká plocha, kterou musí ten rozhlas obsáhnout. Já bych se zaměřil na veřejné prostranství, kde nejsou slyšet mobilní telefony. Může tam být hluk místní. Do klidnějších míst bych nechal varování prostřednictvím SMS zpráv. Má to své výhody, většina lidí má mobil u sebe. Takže bych ten systém zkombinoval tímto způsobem.“

Pokud by Litvínov stejně jako Most přistoupil na hromadné zasílání SMS zpráv, byla by pravděpodobně služba pro obě města levnější, protože by pokryla větší plochu.

Podle ředitele hasičského záchranného sboru Ústeckého kraje Romana Vyskočila mohou obce při budování systému varování využít i evropských dotací: „V rámci evropských dotací obce si mohou zřídit rozhlas místní s tím, že když jej doplní jedním modulem s napojením na hasičský záchranný sbor, je možné vyslat ten signál jednotného varování a vyrozumění.“

autor: Jan Beneš
Spustit audio