Litoměřičtí zastupitelé chtějí vyhlásit referendum o budoucnosti městské nemocnice

6. červen 2019

Zhruba týden zbývá do jednání litoměřického zastupitelstva, na něm se má rozhodovat o budoucnosti městské nemocnice. Radnice chce vyhlásit referendum.

Původně chtělo vedení města zdravotnické zařízení prodat. Po kritice části veřejnosti a zaměstnanců ale od těchto plánů odstoupilo.

O vyhlášení prodeje měli jednat zastupitelé 13. června. Místo toho mají vyhlásit plebiscit. K tomu ale chce město podpisové archy od přípravného výboru.

„Vezmeme na vědomí petici, která byla dodaná na náš úřad. Čekáme, zda nám přípravný výbor pro referendum dodá otázku a podpisové archy. V případě, že tomu tak do 7. června bude, vyhlásíme referendum,“ zmínil místostarosta města a poslanec Karel Krejza z ODS.

S poskytnutím podkladů, tedy podpisů občanů Litoměřic, zatím přípravný výbor nepočítá.

Podle vrchní sestry nemocnice Aleny Rožcové totiž chybí diskuze: „My nevíme, jaký důvod má město k tomu, aby se nemocnice zbavovalo. My ho chceme slyšet. Důvod, že za 10, 20 nebo 30 let bude mít nemocnice potíže je pro nás nedostatečný.“

Pokud zastupitelstvo podklady pro referendum nedostane, vyhlásí ho zřejmě až na dalším jednání městských zastupitelů.

Prodej nemocnice je podle vedení Litoměřic motivován ekonomickými důvody

Město chtělo provoz nemocnice prodat z ekonomických důvodů. Fungování zdravotnického zařízení je totiž podle vedení Litoměřic nákladné. S tím nesouhlasí vedoucí nemocničního odboru rozvoje, zdravotnické techniky a veřejných zakázek Miroslav Janošík.

„Nemocnice to zvládla všechny roky předchozí, od roku 2006, bez problému. I poslední roky, kdy nám záměrně byly z města posílány peníze na platy zaměstnanců tak, aby obyvatelé nabyli dojem, že na nás musí město doplácet,“ komentoval Janošík.

Podle místostarosty Karla Krejzy jsou ale dotace od města nutné: „Obávám se, že pokud bychom to tlačili bez toho našeho příspěvku, tak dojde přesně k tomu, čeho se nejvíc obáváme – tedy odlivu personálu, hlavně lékařů a sester.“

Kdy, a jestli vůbec, budou občané Litoměřic rozhodovat v referendu o budoucnosti nemocnice, bude jasné příští čtvrtek.

autor: Jan Bachorík
Spustit audio

Související