Litoměřický soud vynesl rozsudek v letité kauze údajně vytunelovaných firem

27. září 2021 12:01

Po jedenácti letech od obžaloby  zazněl rozsudek v kauze, ve které se řešilo údajné vytunelování firem Melbro a Autostar Velimex. Litoměřický soud uložil podmíněný trest vězení.

Vladislav Větrovec, který byl z tunelování firem obžalován, dostal tříletý trest vězení s podmíněným odkladem. Má také zaplatit peněžitý trest půl milionu korun. Rozsudek zatím není pravomocný. Státní zástupce i obžalovaný si ponechali lhůty pro odvolání. Odsouzený Větrovec k tomu řekl, že odvolání podá až po poradě s obhájkyní.

V kauze byl obviněn i konkurzní správce, ten však už zesnul. Společně s ním měl obžalovaný způsobit oběma severočeským firmám škodu přesahující 30 milionů korun.

Kauza se před soudem táhne od roku 2010. „Vinu obžalovaného se podařilo prokázat,“ míní státní zástupce Jakub Lédl.

Litoměřická potravinářská společnost Melbro se dostala do konkurzu na přelomu let 2000 a 2001. Konkurzním správcem se stal Josef Vavřička, Vladislav Větrovec byl generálním ředitelem. Společnost měli připravit o miliony proplácením smluv na právní poradenství,  na vymáhání pohledávek nebo fakturami za stavbu kanalizace, ke které nedošlo. Nakonec tuto drůbežářskou firmu koupila společnost AGT Trandig Andreje Babiše. 

Autostar Velimex spadl do konkurzu v roce 2002. I v tomto případě se stal konkurzní správem Jaosef Vavřička. A i tady měl spolu s Větrovcem vyvádět peníze hlavně přes předražené faktury.

Soud s Větrovecem s Vavřičkou se protahoval, protože se oba střídavě ze soudních jednání omlouvali ze zdravotních důvodů. Vavřička se rozsudku nedočkal, když zemřel, soud jeho stíhání zastavil a dál projednával pouze obžalobu Větrovce. 

autor: Jan Bachorík
Spustit audio

Související