Litoměřice zřejmě v polovině roku kompletně převezmou Zahradu Čech

15. duben 2021 13:33

Zřejmě v polovině letošního roku by měla pod město Litoměřice přejít celá společnost Zahrada Čech. Ta provozuje od roku 2012 stejnojmenné výstaviště a město v ní dosud drží poloviční podíl. Kvůli finančním problémům během pandemie ji teď chce vedení Litoměřic úplně začlenit mezi městská kulturní zařízení.

„Když se podíváme po areálu Zahrady Čech, tak pavilon B vypadá, že co nevidět spadne, a ty ostatní pavilony tu stojí v tom nezměněném stavu, který si pamatuji ještě z doby, kdy jsem byl malý kluk. Sám za sebe, a myslím, že i za své kolegy, mohu potvrdit, že jsme pro to, aby si město tu Zahradu Čech vzalo zpět, protože ten experiment se strategickým partnerem z mého pohledu nevyšel,“ hodnotil dosavadní fungování provozovatele výstaviště opoziční litoměřický zastupitel Tomáš Sarnovský z hnutí ANO.

Podle místostarosty Karla Krejzy z ODS je potřeba zachránit značku Zahrada Čech. Polovinu společnosti město vlastní. Tu druhou musí získat od společnosti EXPO CZ.

„Nemyslím si, že by to měla být v rámci toho vyrovnání nějaká závratná částka. Když se díváme na majetek té společnosti, který budeme potřebovat, tak se bavíme o 5, 6, maximálně 7 milionech korun,“ shrnul Krejza.

Plány na převzetí podle jednatele společnosti EXPO CZ Petra Skřivánka urychlila pandemie koronaviru. Cenu za podíl v Zahradě Čech zatím nekomentoval.

„Jednoznačně je to věc pandemie a celé ekonomiky v tomto odvětví. Jednání probíhají, je to velmi předběžná informace a uvidíme, jak to dopadne,“ komentoval současnou situaci Skřivánek.

Druhý podíl v Zahradě Čech chce město získat během léta. Pak se má výstaviště zařadit pod organizaci Městská kulturní zařízení. Tu nově vede dosavadní ředitelka Zahrady Čech Michaela Mokrá, která vidí spojení výstaviště s kulturními zařízeními jako ideální.

„Jestliže město Litoměřice disponuje několika subjekty, které mají na starost kulturu, tak by to mělo všechno fungovat v jedné linii a mělo by to vzájemně spolupracovat,“ uvedla Mokrá.

Podle místostarosty Karla Krejzy koronavirová pandemie urychlila plány na obnovení městské společnosti Zahrada Čech. Kvůli nemožnosti konat výstavy muselo město loni výstaviště podpořit několika miliony korun, ať už přímou dotací nebo odpuštěním nájmů. O to chce požádat výstaviště i teď.

„V tuto chvíli máme podanou žádost na odpuštění nájmu za druhý kvartál. Ten nájem vychází na 300 tisíc korun bez DPH,“ doplnila ředitelka zahrady Čech a MZK Litoměřice Michaela Mokrá.

O odpuštění nájmu budou zastupitelé Litoměřic jednat 22. dubna.

autor: Jan Bachorík
Spustit audio

Související